Dietologė įspėja: daržovių ir uogų „atsivalgyti“ nepavyks, nes vandenyje tirpūs vitaminai organizme nesikaupia

„Rinkis sveikiau“ straipsniai • 2022 m. Liepa 04 d.
Atėjus trumpai vasarai ir prisirpus uogoms, norisi valgyti jų pilnomis saujomis ne tik dėl skonio, bet ir juose esančių vitaminų.

Nors daug kas uogas ir vaisius sezono metu valgo tikėdamiesi sustiprinti organizmą prieš rudenį, dietologė dr. Edita Gavelienė įspėja būti atsargiems ir nepersivalgyti, mat bet kokiu atveju vandenyje tirpūs vitaminai organizme nesikaupia. „Žymiai protingiau tokiu atveju uogas užšaldyti ir jas atsišildžius valgyti visą rudenį bei žiemą“, – sako prekybos tinklo „Rimi“ visai šeimai skirtos laidos „Rinkis Sveikiau“ viešnia. Tuo tarpu jos vedėja, verslininkė Liucina Rimgailė Karaliaus Mindaugo karūnavimo dienai skirtoje laidoje kartu su kulinarijos technologe Lina Barčaite pasidalins spalvingų smidrų salotų receptu ir vasariškos mitybos atradimais iš lietuviško daržo.

Smidrai: nuo darželių puošmenos iki superdaržovės titulo

„Rinkis Sveikiau“ laidos viešnia, gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė prisimena, kad jos vaikystėje smidrai augdavo darželiuose pas močiutę, bet tada niekam net į galvą neateidavo jų skanauti – žalios viršūnėlės puošdavo gėlynus ir būdavo puokščių atributas. Nors smidrai jau buvo minimi senose lietuviškose kulinarijos knygose kaip valgoma daržovė, labiausiai jie išpopuliarėjo per paskutinį dešimtmetį: Lietuvoje atsirado nemažai smidrų ūkių, tad šių šviežių daržovių galima įsigyti ir užaugintų lokaliai. Tiesa, smidrus galima vartoti ne tik termiškai apdorotus, bet skanauti ir tiesiog žalius – dėti į salotas ar valgyti su humusu kaip užkandį.

„Smidrai – tikras maistingųjų medžiagų šaltinis. Pirmiausia jie vertingi dėl folio rūgšties, reikalingos baltymų sintezei ir rekomenduojamos nėščiosioms bei maitinančioms mamoms. Taip pat juose daug polifenolių, kurie pastarąjį dešimtmetį ypač vertinami dėl naudos sveikatai, nes pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir turi įtakos žmoniją varginančių onkologinių, širdies bei kraujagyslių ligų prevencijai. Smidruose gausu praktiškai visų žmogui būtinų vitaminų ir mineralinių medžiagų“, – teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė.

Nors smidras yra sezoninė daržovė, parduotuvėse jų galima rasti beveik visus metus. Vis tik gydytoja dietologė ragina nepamiršti daržovių įtraukti į savo racioną būtent tada, kai prasideda jų sezonas, nes nuo sandėliavimo ir transportavimo juose gali mažėti kai kurių maistinių medžiagų.

Šviežios uogos – tikrosios vasaros karalienės

Laidos vedėja Liucina Rimgailė pastebi, kad kiekvienoje „Rinkis Sveikiau“ laidoje akcentuojamas saikas, tad neverta bandyti nei smidrų, nei trešnių ar braškių „atsivalgyti“ visiems metams. Bet gal yra produktų, kurių galima valgyti tiek, kiek norisi? Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė teigia, kad daržovių tikrai galime sau leisti daug daugiau, ypač žalumynų, agurkų, pomidorų, salotų lapų, tačiau taip nėra kalbant apie vaisius ir uogas.

„Nors uogos yra tikrosios vasaros karalienės, jų padauginti nevertėtų: tiek vaisiai, tiek uogos turi fruktozės, didesnis jos kiekis turi įtakos cukraus lygiui mūsų kraujyje, sotumo jausmui, insulino apykaitai. Taigi, rekomenduojamas dienos kiekisišlieka 200–300 gramų. Uogų perteklių naudinga užšaldyti, nes tai saugiausias konservavimo būdas, kai išsaugoma daugiausia maistingų medžiagų“, – pataria gydytoja dietologė.

Valgykime spalvingus patiekalus

„Rimi“ kulinarijos technologės L. Barčaitės paruoštos salotos su keptais smidrais, bulvytėmis, kiaušiniu, ridikėliais, daigais ir pomidoriukais laidoje sulauks Editos Gavelienės komplimentų dėl sėkmingo ingredientų parinkimo ir spalvingumo: „Tai yra ir šiltas, ir šaltas patiekalas viename, jame yra ir kompleksinių angliavandenių ir žalumynų, kuriuose gausu mineralinių medžiagų bei skaidulų. Be to, galima rasti ir baltymų šaltinį – kiaušinį. Salotos labai spalvingos, tad jas ragaudami gausime įvairių maisto medžiagų, be to, jos puikiai atrodo – juk pirmiausia „valgome“ akimis.“

Tiesa, net ir ypač maistingas salotas reikėtų valgyti saikingai. Kartais sunku įsivaizduoti, kas yra viena porcija: vienam tai didelis kiekis maisto, kitam – visai mažytis.

„Suaugusio žmogaus skrandis talpina maždaug 500 mililitrų, tad įsivaizduokime puslitrinį stiklainiuką: tai ir yra vienos vidutinės porcijos dydis“, – paaiškina gydytoja dietologė.

Tuo tarpu mažieji laidos ekspertai Beatričė ir Tauras laidoje sutars, kad abiejų mėgstamiausios uogos – braškės, bet dėl daržovių nuomonės kardinaliai išsiskirs: mergaitė dievina brokolius, o berniukas jų tiesiog nekenčia. O kažin ką galėjo valgyti karalius Mindaugas? Beatričė tikra, kad vištieną ir šonkauliukus, o Tauras mano, kad prie jų tikrai įsidėdavo bulvių ir daržovių.

Prekybos tinklo „Rimi“ edukacinės laidos visai šeimai „Rinkis Sveikiau“ rodomos kartą per mėnesį, o jų metu žiūrovai ir toliau išvys charizmatiškąją laidos vedėją L. Rimgailę, vertingomis žiniomis apie mitybą besidalijančią gydytoją dietologę dr. E. Gavelienę ir kaskart vis kitus sveikatai palankius receptus pristatančią „Rimi“ kulinarijos technologę L. Barčaitę. Nepraleiskite progos išvysti šventinės Mindaugo karūnavimo dienai skirtos laidos jau liepos 5 dieną, 19 valandą per DELFI TV.


Populiarūs straipsniai