Žvaliam rytui: Agnės Grigaliūnienės trintų kokteilių receptai iš šaldytuve rastų ingredientų

2021 m. Balandis 12 d.
Visaverčiai pusryčiai – fizinės ir protinės energijos šaltinis visai dienai.

Pasirinkus tinkamą pirmąjį dienos maistą, patenkinsite dalį dienos vitaminų, mineralinių ir kitų medžiagų normos. Renginių organizatorė, radijo ir TV laidų vedėja Agnė Grigaliūnienė savo laidoje „Vis tiek kažkas gausis“ šįkart pasidalijo net dviejų kokteilių receptu, kuriems panaudojo šaldytuve rastus maisto likučius. Receptų knygos „#agnėsketo ir kiti receptai“ autorė įsitikinusi, kad sveikuoliški kokteiliai ne tik gali suteikti reikiamų vitaminų ryte, bet ir gerokai prašvarinti šaldytuvą bei sumažinti maisto švaistymą – į trintus kokteilius galima sudėti pernokusius avokadus, bananus ar kitus vaisius.

Kai norisi kažko lengvesnio

A. Grigaliūnienė savo šeštojoje internetinėje laidoje „Vis tiek kažkas gausis“ dėmesį skiria sveikiems pusryčių pasirinkimams: „Mano vyras jau dešimtmetį kasdien be išimties pusryčiams renkasi sumuštinius, o aš – linkusi eksperimentuoti. Jeigu pamatau, kad ant spintelės guli du pajuodavę bananai, o šaldytuve – prapjautas avokadas, pusryčiams gersiu trintą kokteilį. Labai dažnai jiems naudoju jau sunokusius vaisius, kurių niekas šeimoje nebenori valgyti, o išmesti – gaila. Jeigu vieni tokie bananai būtų per saldūs, tai supjaustyti į kokteilį su dar keliais ingredientais įgauna puikų skonį.“

Agnė įsitikinusi, jog labai svarbu klausyti savo organizmo ir derinti maistą prie jo poreikių. „Jeigu atsikėlusi ryte noriu kažko saldaus, dar nereiškia, kad valgysiu pyragą, turbūt pasigaminsiu saldų trintą kokteilį, kur vis tiek bus gausu vitaminų, bet tuo pačiu – grietinėlės, migdolų pieno. Jeigu norėsis kažko sūriau – kokteilis bus su riešutų sviestu, špinatais, druska. Ši galimybė lengvai varijuoti ingredientais yra ir puiki išeitis prisitaikyti prie kiekvieno šeimos nario skonių – nereikės gaminti atskirų patiekalų vaikams ar vyrui. Tai reiškia, kad ne tik sutaupysite, bet ir sunaudosite mažiau produktų, o galiausiai ir mažiau jų išmesite nesunaudotų iki galo“, – sako A. Grigaliūnienė.

Teisingas laikymas apsaugo vaisius nuo gedimo

Pagrindinio laidos partnerio „Rimi Baltic“ socialinės atsakomybes strategijos ir vystymo vadovas Liudvikas Aleliūnas teigia, jog norint kokteiliams naudojamus vaisius kuo ilgiau išlaikyti šviežius, svarbu tinkamai juos laikyti namuose: „Bananai ir obuoliai išskiria etileno dujas, kurios skatina vaisių nokimą. Taigi, jeigu šalia obuolių padėsite pajuodusius bananus – jie taip pat greičiau suges. Kita vertus, šį būdą galima panaudoti ir norint greičiau sunokinti, pavyzdžiui, rytojaus rytui reikalingus žalius avokadus – padėkite juos su obuoliais ar bananais ir avokadai greičiau taps tinkami vartojimui. Iš tolimųjų kraštų atvežami vaisiai būna skinami dar nesunokę – jų nokimo kelionė dažniausiai baigiasi pirkėjų namuose, tad jeigu įsigijote dar žalsvų bananų ir norite, kad jie greičiau sunoktų, sudėkite juos į popierinį maišelį ir laikykite kambario temperatūroje.“

Tokiu principu, jog nesiliestų tarpusavyje, produktai dėliojami ir „Rimi“ prekybos centruose. „Stengiamės kuo daugiau vaisių ir daržovių palikti originaliose dėžėse, jog kuo mažiau juos liestume – su kiekvienu prisilietimu, trumpintume jų šviežumo laiką. Dėliojame produktus atsižvelgiama į vaisių suderinamumą taip, kad nokstantys vaisiai nepažeistų šalia esančių. Visą tai yra mūsų „Šviežumo garantijos“ įrankiai, dėl kurių esame užtikrinti ir grąžiname pinigus, jeigu pirkėjas „Rimi“ įsigyja ne šviežių vaisų ar daržovių, – pasakoja „Rimi“ tvarumo ekspertas. – Vaisiai, nebetinkami pardavimui, iškeliauja į įvairius ūkius ir gamtininkų būrelius, kurie maitina gyvūnus, ar į įmones, kurios perdirba vaisius ir daržoves į biodujas. Taip pat, nuo praėjusių metų pradžios iš penkių didžiųjų prekybos centrų kasdien šimtus kilogramų vaisių ir daržovių, kuriais dėl prastesnės išvaizdos jau negalime prekiauti, bet kurie yra saugūs vartoti bei vertingi maistinėmis medžiagomis, perduodame „Maisto bankui“.

Maisto likučiai – troškiniams, sriuboms ir kokteiliams

Trinti kokteiliai – ne vienintelis patiekalas, kuriam Agnė sunaudoja prinokusius vaisius ar šaldytuve rastus maisto likučius. „Iššvarinti virtuvės spintelėse ar šaldytuvo durelėse užsistovėjusius maisto likučius taip pat galima verdant troškinius, įvairias sriubas, į kurias galima sudėti daug ingredientų. Svarbu nebijoti eksperimentuoti ir aklai nesekti receptų – mano atveju dar skaniau gaunasi tie patiekalai, į kuriuos pažiūriu kūrybiškai, o kai žinau, kad visus tuos ingredientus būčiau išmetusi, bet dabar skaniausiai suvalgėme – būna dvigubai skaniau“, – sako A. Grigaliūnienė, kviečianti išbandyti du jos mėgstamiausius trintus kokteilius.

Gardūs ir maistingi Agnės kokteilių receptai

Jums reikės:

  • 1 stiklinės migdolų pieno
  • 1-2 bananų
  • 100 g šviežių špinatų
  • 1-2 šaukštai riešutų sviesto
  • Druskos

Paruošimo būdas:

Sudedame viską į trintuvą ir sutriname iki vientisos masės.

Jums reikės:

  • 2 avokadų
  • 50 ml grietinėlės
  • Stiklinės migdolų pieno
  • Grūstų ledo gabaliukų
  • Eritritolio (nebūtina)

Paruošimo būdas:

Sudedame viską į trintuvą ir sutriname iki vientisos masės.

Skanaus! 


Populiarūs straipsniai