Vilniuje startavo sveikatai palankaus maitinimosi mokykla „Rinkis sveikiau“

2020 m. spalio 14 d.
Sveikatai palankus maitinimasis gali tapti priemone, padedančia vaikui įgauti daugiau pasitikėjimo ir taip įsitvirtinti tarp bendraamžių.

Tai ypač svarbu paaugliško amžiaus jaunimui, kuris ne vieną jiems didelių emocinių ir fizinių sunkumų keliančią problemą gali spręsti puoselėdami sveikesnę mitybą ir stiprindami jos įgūdžius. Su tikslu plėsti žinias apie sveikatai palankų maitinimąsi bei padėti formuoti jo kasdienius įpročius šiandien į pirmą pamoką pakvietė „Rinkis sveikiau“ mokykla. Jos pirmaisiais mokiniais tapo Vilniaus Gabijos progimnazijos penktokai. Kaip ir kodėl rinktis sveikatai palankų maitinimąsi juos mokė gydytoja-dietologė dr. Edita Gavelienė, kaip paruošti sveikesnius, į mokyklą neštis tinkančius, užkandžius – mokyklos steigėjos „Rimi Lietuva“ technologai. Kartu mokėsi atlikėjas, TV laidų vedėjas Vidas Bareikis.

Į dietologus besikreipiančių paauglių sveikatos problemos – kaip ir suaugusiųjų

„Penktų ir vyresnių klasių mokiniai – pagrindiniai su vaikais ir paaugliais dirbančių dietologų pacientai. Laukiančiųjų vizito pas šiuos specialistus konsultacinėse poliklinikose ir privačiose klinikose susidariusios eilės. Priežastys, dėl kurių jie kreipiasi į gydytojus dietologus, tokios pat kaip ir suaugusiųjų. Dalis kreipiasi dėl mitybos nepakankamumo, dalis – dėl kitų ligų sukeltų mitybos problemų, trečia bei didžiausia dalis dietologų kabinetų duris praveria dėl sergamumo nutukimu“, – sako gydytoja dietologė, „Rinkis sveikiau“ mokyklos dėstytoja, dr. Edita Gavelienė. Pasak jos, vaikai ir paaugliai į gydytojo dietologo kabinetą žengia vis drąsiau – jie jau turi daug žinių, yra išprusę ir ieško atsakymų į rūpimus klausimus.

„Paprastai vaikai ateina su tėvais, nes nepilnametį asmenį privalo lydėti suaugusieji, tačiau pasikalbėjus paaiškėja, kad iniciatorius buvo pats vaikas. Kad ir su kokiomis sveikatos problemomis būtų susidūręs, jis, pastebiu, dažnai susierzina, jei su juo kalbama apie mitybą, akcentuojant jos svarbą sveikatai. Paaugliško amžiaus vaikams sveikata nėra tas motyvas, kuriuo reikėtų skatinti keisti ar koreguoti mitybos įpročius“, – sako dr. Edita Gavelienė. Ji pateikia pavyzdį vaiko, sergančio nutukimu: „Kai klausi jo, kodėl jis kreipėsi bei nori koreguoti svorį, atsakymas būna paprastas ir tiesus: jam tenka susidurti su nemaloniais komentarais ar net patyčiomis, todėl nori numesti svorio ir nebesulaukti pastabų iš aplinkinių, savo bendraamžių“.

Ne sveikata, o kiti paaugliams svarbūs motyvai skatina juos rūpintis mityba

Pasak gydytojos dietologės, estetika yra viena tų naudų, kurias galima įvardinti paaugliui, motyvuojant domėtis ir puoselėti sveikatai palankų maitinimąsi. „Paauglystėje daugelis vaikų susiduria su akne ir jos keliamomis problemomis. Atitinkamai sveika ir graži oda gali būti tas motyvas, kurį paauglys išgirs ir supras greičiau nei kalbėjimą ir aiškinimą, kokią reikšmę mityba turi sveikatai. Be gražios odos, paauglį domėtis sveikatai palankiu maitinimuisi galima motyvuoti ištverme, energija, kuri jam leis užsiimti norima fizine ar protine veikla. Jis nejaus mieguistumo ir bus žymiai aktyvesnis“, – sako dr. Edita Gavelienė.

Jos teigimu, tokio amžiaus vaikams sveikatai palankus maitinimasis jau turėtų būti savaime suprantamas dalykas ir tas supratimas turi ateiti iš šeimos. „Penktą klasę lankantis vaikas jau turi turėti pagrindus ir žinoti, jog valgyti reikia reguliariai, kad valgymas yra svarbus ir kad valgant ne visuomet reikia rinktis tik tą maistą, kuris yra priimtinas savo skoniu, o tą, kuris suteikia tam tikros naudos, t.y. organizmą aprūpina reikiamomis maistinėmis medžiagomis. Jei šeimoje nėra puoselėjami sveikatai palankūs įpročiai, tikėtis, kad vaikas pats savarankiškai ir sąmoningai rūpinsis tuo, ką ir kaip valgo, neverta“, – pabrėžia viena iš „Rinkis sveikiau“ mokyklos mokytojų.

Sveikatai palankaus maitinimosi mokykla keliaus per Lietuvą

Šeimoje puoselėti sveikatai palankaus maitinimosi įpročius jau ne vienerius metus skatina prekybos tinklas „Rimi“. Vadovaujantis Lietuvos ir tarptautinių organizacijų rekomendacijomis bei gairėmis, jo kokybės specialistai atrinko produktus, kuriuose yra mažiau druskos, cukraus, riebalų arba sudėtyje yra kokybiškesnių riebalų, daugiau skaidulinių medžiagų, kurių gamyboje nenaudojami priedai ir sintetiniai dažikliai, sveikatai nenaudingi riebalai, aliejai ir GMO. Šie produktai tinklo parduotuvių lentynose pažymėti „Rinkis sveikiau“ ženklu.  

„Lyginant šių ir praėjusių metų 9 mėn. rezultatus, matome, jog sveikatai palankių prekių pardavimai išaugo apie 20 proc., o tai rodo, kad Lietuvos pirkėjai vis daugiau rūpinasi savo maitinimusi. Šie duomenys patvirtina, kad mūsų sprendimas investuoti į sveikesnių produktų atranką ir jų asortimento stiprinimą yra teisingas. Tuo pačiu skatiname pirkėjus plėsti žinias apie sveikatai palankią mitybą bei norime prisidėti, kad auganti karta būtų sveikesnė, stipresnė, gebanti pasirinkti, kas naudinga jų sveikatai“, – sako „Rinkis sveikiau“ mokyklos steigėjos „Rimi Lietuva“ kokybės vadovė Ana Čiudinienė.

„Rinkis sveikiau“ mokyklos komanda – gydytoja-dietologė dr. Edita Gavelienė, „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė ir kepinių technologas Mahmoud Idir, bei TV laidų vedėjas, atlikėjas Vidas Bareikis – jau kitą savaitę pamoką ves kitos šalies progimnazijos mokiniams, o iki metų pabaigos planuoja aplankyti ne vieną šalies miestą.


Populiarūs straipsniai