Vaikų užsiėmimai virtuvėje - nuo tešlos minkymo iki suši gamybos

2013 m. Birželis 18 d.
Meilė maistui ir pomėgis gaminti dažniausiai gimsta dar vaikystėje, kuomet tėvai supažindina savo vaikus su maisto gamyba ir leidžia prisidėti prie šio proceso patiems. Ypač lengvas ir malonus gaminimas kartu tampa tuomet, kai vaikai patys domisi ir savo noru įsitraukia į maisto ruošą virtuvėje. Kaip rodo sveikos mitybos projektą „Supervaikai“ įgyvendinančio mažmeninės prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ naujausia apklausa, absoliuti dauguma vaikų patys siūlosi padėti virtuvėje ir tai mėgsta. 
 
„Šiemet vykdydami kasmetinį sveikos mitybos projektą „Supervaikai“, pasirinkome vaikų įtraukimo į maisto gamybą tematiką, nes būtent nuo meilės maistui puoselėjimo vaikystėje formuojasi teisingi mitybos įpročiai, požiūris į maistą ir jo poveikį mūsų organizmui. RIMI parduotuvėse atlikta apklausa džiugina, nes, panašu, jog auga išties maistą mylinti vaikų karta“, - sako „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Raminta Stanaitytė-Česnulienė.   
 
Kaip rodo tyrimas, siekdami maisto gamybą vaikams paversti tikrai maloniu procesu tėvai naudoja įvairius būdus, o popliariausias iš jų yra vaikų mėgstamų patiekalų gamyba kartu – tai daro 22 proc. apklaustųjų. Taip pat tėvai vaikus įtraukia, kviesdami juos virtuvėje atlikti įvairius smulkius darbus (18 proc.). Visgi keletas apklaustų mamų naudoja ir išradingesnius būdus – jos leidžia mažyliams eksperimentuoti, gaminimą pateikdamos kaip smagų žaidimą, o viena respondentė teigė turinti tradiciją gaminti su visa šeima klausant muzikos.
 
Kaip rodo RIMI tyrimas, nors absoliuti dauguma vaikų patys siūlosi padėti tėvams virtuvėje, tačiau vistiek turi savo mėgstamiausius darbus – labiausiai vaikai mėgsta minkyti tešlą (23 proc.), taip pat gaminti saldumynus (17 proc.) ir padėti tėvams sudėti reikiamus ingredientus (13 proc.). Retai, bet pasitaiko ir išimčių – viena apklausoje dalyvavusi mama teigė, jog jos vaiko mėgstamiausias darbas virtuvėje yra suši gaminimas. 
 
Vaikų įtraukimą į maisto gamybą tėvai laiko vienareikšmiškai naudingu užsiėmimu ir daugiau nei pusė kaip svarbiausią argumentą išskiria vaikų edukaciją kulinarijos srityje. Tėvams taip pat svarbu, jog gaminant su vaikais jie tuo pačiu turi galimybę su jais pabendrauti, kartu praleisti laiką (15 proc.), o 14 proc. tėvų kaip didžiausią naudą įvardina virtuvėje ugdomą vaikų kūrybiškumą. 
 
Tačiau vaikų sukiojimasis virtuvėje kartu su tėvais ne visiems yra priimtinas – keletas tyrime dalyvavusių mamų teigė neleidžiančios vaikams padėti virtuvėje. Greičiausiai tokį sprendimą tėvai priima įvertinę virtuvėje tykančius pavojus. Tyrimas parodė, jog aštrūs įrankiai yra didžiausias tėvų siaubas – apie juos, kaip apie didžiausią grėsmę, pagalvoja 61 proc. apklaustųjų, o 30 proc. tėvų baiminasi ir karštų paviršių. Visgi 13 proc. apklaustųjų teigia, jog tinkamai prižiūrint vaikus, grėsmių virtuvėje iš viso nėra.     
 
Š.m. gegužės mėnesį RIMI parduotuvėse atliktoje apklausoje dalyvavo 250 respondentų, auginančių 1-11 metų amžiaus vaikus.
 
RIMI sveikos mitybos projektas „Supervaikai“ šiemet įgyvendintas jau trečią kartą. Visą gegužės mėnesį RIMI Hypermarket prekybos centruose buvo organizuojami įvairūs „Supervaikų“ užsiėmimai, o „Facebook“ paskyroje „Gaminunamie.lt“ buvo surengtas nuotraukų konkursas, raginantis įtraukti vaikus į maisto gamybą. Trys konkursą laimėjusios šeimos buvo apdovanotos maisto gamybos pamoka kulinarijos studijoje „Čiop Čiop“, kuri buvo surengta birželio 15 d.

Populiarūs straipsniai