„Rimi” mažins cukraus kiekį kepyklos gaminiuose

2018 m. gruodžio 03 d.
„Rimi“ kartu su Sveikatos apsaugos ministerija pasirašė susitarimą dėl kepyklos gaminių sudėčių gerinimo.

Gruodžio 3 d. „Rimi“ generalinio direktoriaus Giedriaus Bandzevičiaus pasirašytas dokumentas pažymi, kad prekybos centras iki 2020 m. įsipareigoja ne mažiau kaip 20 proc. sumažinti cukrų kiekį kepyklos gaminiuose. „Rimi“ yra pirmasis prekybos tinklas, prisijungęs prie SAM iniciatyvos.

Šį svarbų žingsnį įsipareigojo žengti ir „Rokiškio pienas“, „Kėdainių konservų fabrikas“, „Baltasis pyragas“ ir „Mantinga“.

Duonos gaminiai bus sveikesni                                     

Statistika negailestinga – tyrimų duomenimis, Lietuvos gyventojai su maistu gauna kur kas daugiau cukrų,  druskos, riebalų, sočiųjų riebalų nei rekomenduoja Pasaulinė sveikatos organizacija: cukrų − 22 proc., druskos − 40 proc., riebalų − 39 proc., sočiųjų riebalų − 29 proc. Toks gausus šių medžiagų vartojimas kenkia sveikatai ir sąlygoja aibės ligų atsiradimą: nutukimą, cukrinį diabetą, sutrikusią širdies veiklą ar  kraujagyslių sistemų veiklą, sąlygoja virškinimo sutrikimus.

„Viena strateginių mūsų įmonės krypčių yra sveikatingumas. Prieš priimdami sprendimą dėl galimo gaminių sudėčių gerinimo, atlikome vertinimą. Nusprendėme pradėti mažinti cukrų kiekį kepyklos gaminių kategorijai, t.y. baltoms ir juodoms duonoms, sausainiams, bandelėms ir pan. Kartu su gamybos technologų komanda pasiūlysime pirkėjams ne tik patrauklų ir skanų, bet ir palankesnį sveikatai kepyklos gaminių asortimentą“,  − sako prekybos tinklo „Rimi“ kokybės vadovė Ana Čudinienė.

Anot medicinos mokslų daktarės, gydytojos dietologės Editos Gavelienės, stebint faktinius gyventojų mitybos tyrimų duomenis vis dar pastebima, kad  suvartojimas cukraus ir riebalų kiekis yra per didelis. Tačiau visuomenėje daugėja žmonių, besirūpinančių savo sveikata, todėl susidomėjimas sveikatai palankesnio maisto pasirinkimų didėja.

„Pridėtinis cukrus nėra būtinas maisto komponentas. Jis maistui suteikia saldų skonį. Didesnis tokio maisto pasirinkimas susijęs su malonumo siekimu. Staiga nutraukus cukraus vartojimą, organizmas nepatiria didelio streso. Aiškiai įrodyta, kad cukraus vartojimas sukelia emocinę, o ne fizinę priklausomybę. Apskaičiuota, kad nereiktų viršyti 15 g pridėtinio cukraus (3 arbatiniai šaukšteliai) per dieną“, − primena E. Gavelienė.

Mitybos tyrimų duomenimis, Lietuvoje gyventojai maistą renkasi pagal kainą, jiems mažiau svarbi maisto sudėties įtaka sveikatai. Dėl nepalankaus maisto vartojimo atsakomybė tenka ne tik pačiam žmogui, tačiau ir maisto gamintojams, kurie gali padėti visuomenę sveikiau maitintis.

 „Maistas, kuriame daug tuščių kalorijų, pridėtinio cukraus, transriebalų, negausu vitaminų, mineralinių medžiagų – nėra palankus sveikatai, tačiau neretai yra ilgo galiojimo laiko, daugeliui priimtino skonio. Taigi, jei maisto gamintojai prisidės prie galimybės rinktis sveikatai palankesnius maisto produktus, tai reikšmingai keis savijautą ir žmogaus sveikatą“, − teigia E. Gavelienė.

Cukrų mažinimas duonos gaminiuose nėra vienintelis žingsnis, kuriuo „Rimi“ skatina žmones sveikiau maitintis. Jau kurį laiką prekybos centrų lentynose galima matyti nuolat atrenkamas sveikatai palankesnes prekes,  žymimas specialiu „Rinkis sveikiau“ ženklu. Šiuose produktuose yra ribojamas druskos, cukraus, sočiųjų riebalų rūgščių kiekis, draudžiami ingredientai – sintetiniai maisto priedai E, tokie kaip, dirbtiniai saldikliai, aromato ir skonio stiprikliai, dažikliai, konservantai, GMO, iš dalies hidrinti riebalai (transriebalai) ir visiškai hidrinti riebalai. Kita iniciatyva yra „Švarios sudėties“ etiketė, kuria žymimi įvairūs kepyklos, kulinarijos ir mėsos gaminiai be jokių maisto priedų. Taip pirkėjai gali lengviau pastebėti sveikesnį ir natūralesnį maistą parduotuvėse.


Populiarūs straipsniai

Slapukai padeda užtikrinti, kad ateityje Jūsų apsilankymai šioje svetainėje būtų patogesni. Toliau naršydami šiame puslapyje Jūs sutinkate su šio puslapio slapukų taisyklėmis.