„Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė: apie išsipildžiusią vaikystės svajonę dėvėti baltą švarką ir maisto laidos vedėjos amplua

2022 m. Kovas 08 d.
„Vaikystėje turėjau svajonę, kad noriu dirbti ten, kur dėvimas baltas švarkas, bet nenorėjau būti gydytoja.

Tiesa, tuomet nežinojau, kad būsiu technologė ar dirbsiu su maistu“, – pasakoja „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė, kurią paskutiniu metu galima sutikti ne tik gamybos ceche, bet ir DELFI filmavimo studijoje, kur rengiamos „Rinkis Sveikiau“ laidos. Kviečiame iš arčiau susipažinti su Lina ir įsijungti „Rimi“ edukacinę laidą jau kovo 10 dieną 19 valandą per DELFI TV.

Kaip prasidėjo Jūsų profesinis kelias?  Ar nuo vaikystės tvirtai žinojote, kuo norite būti?

Žinoma, vaikystėje buvo smagu žiūrėti, kaip močiutė su mama kepa šimtalapius, duoną ir mielinius pyragus malkomis kūrenamoje kaimo krosnyje. Baigusi mokyklą, pasukau į matematikos ir informatikos specialybę, bet jau po metų su trupučiu tvirtai žinojau, kad noriu savo profesiją ir darbą sieti su maisto sritimi.  Pirmiausia baigiau maisto technologijų mokslus, paskui ne vienerius metus dirbau kepyklose. O vėliau, nežinau, ar užsidegusių savo srities profesionalų įkvėpta, ar aplinkybių nukreipta, pradėjau domėtis kulinarija.

Kokius pagrindinius darbus atliekate kasdien, kaip atrodo kulinarijos technologo diena?

Visos jos labai skirtingos. Vieną dieną tikrini atvežtų žaliavų kokybę, kitą dieną kuri receptus, išbandai daugybę variantų, o trečią sėdi prie kompiuterio, suvedinėji duomenis, darai kitus darbus, kad gaminiai pasiektų pirkėjus.

Ar kulinarija yra ne tik Jūsų darbas, bet ir hobis? Ar mėgstate gaminti namuose?

Tikrai ne tik darbas, bet ir hobis. Gaminu ir darbe, ir namie, ir svečiuose pas draugus.

Ar sveiko maisto gamyba reikalauja daugiau laiko? Kaip patartumėte ugdyti sveiko maisto gaminimosi įpročius?

Gaminti sveikesnį maistą neužtrunka ilgiau, nei įprastą, sakyčiau, viskas dar paprasčiau. Tiesiog po truputį bandome produktus, kuriuos naudojame įprastai, pakeisti sveikesniais. Tai reikalauja laiko ir kantrybės, nes kardinaliai pakeisti mitybą yra sunku. Todėl patariu: bandykite lėtai, bet  bandykite, nes sveikiau gyventi – verta.

Kaip Jums pačiai pavyksta ? Kaip išsiugdyti įprotį suvartoti maisto tiek, kiek reikia ir neišmesti pertekliaus?

Įpročiai atsiranda tada, kai tu juos nuosekliai ugdai. Iš pradžių stebi, ko ir kiek suvartoji, kiek išmeti. Gal kažko nereikalingo įsigijai?  Tada po truputį pradedi planuoti apsipirkimus, atsisakai produktų, kurie greičiau sugenda, nei juos suvartoji, atrandi, kuo juos pakeisti, kaip panaudoti kituose gamininiuose. Siūlyčiau nebijoti eksperimentuoti atrandant naujus ingredientus, bandyti likučius panaudoti kituose patiekaluose. Paprastas kepsnelis, likęs nuo pietų, gali tapti sumuštinio dalimi, įdaru naujam patiekalui ar salotų ingredientu.

Koks Jūsų mėgstamiausias ingredientas, kuris tinka daugeliui patiekalų?

Esu susikūrusi savo prieskonių mišinį, kurį susimaišau tam tikromis proporcijomis (raudonėlis, mairūnas, čiobrelis ir bazilikas) – jis tinka daugybei patiekalų. Dar naudoju natūralią varškės užtepėlę vietoje grietinės, ji tinka gardinti salotas, troškinius, balinti sriuboms, tepti ant sumuštinių, įmaišyti į padažus.

Koks Jūsų mėgstamiausias „Rimi“ privačios etiketės produktas?

Daugybę „Rimi“ ženklo produktų, jau esu pamėgusi: varškės užtepėles, tortilijas, pesto padažą, sviestą. Kadangi jau beveik 15 metų esu „Rimi“ pirkėja, tikrai išbandžiau ir atradau ne vieną mėgstamą produktą.

Kaip kilo idėja dalyvauti „Rinkis sveikiau“ laidų filmavimuose?

Nusifilmuoti laidoje mane pastūmėjo kolegos. Ačiū jiems.

Kaip Jūs ruošiatės laidų filmavimams?

Susigalvoji receptą, apmąstai, kokius gamybos procesus gali parodyti, o kokie turi likti už kadro. Išsianalizuoji, kokių indų, kokių įrankių tau prireiks. Pasigamini patiekalą, susidedi visus įrankius, indus, žaliavas ir tai, ką reikia išsivirti, ar išsikepti, ko vėliau negalėsi pasidaryti. Tada, žinoma, aprašai receptus ir nusiunti scenarijaus kūrėjams. Kai būna paruoštas scenarijus, su juo susipažįsti. Filmavimo dieną nuvažiuoji i studiją, visą savo „kraitelį“ išsidėlioji,  pasižiūri, ką ir kur susidėti, kad pasiektum ir neužstotum kamerų, susitikrini ar viską turi, ir bandai save nuraminti, nes drebi iš jaudulio.

O kaip susitvarkote su kylančiu jauduliu?

Jaudulys jautėsi ir matėsi pirmose laidose. Laikui bėgant, apsipranti prie kamerų, jaudulio lieka vis mažiau, bet jis niekur nedingsta. Su tavimi dirba komanda, kuri tikrai šauni. Man labai pasisekė, nes už kadro turiu tokį palaikymą, kad tiesiog suprantu, jog nėra ko bijoti – žmonės manimi pasitiki, o aš  tikiu tuo, ką darau ir dėl ko darau.

Kas Jus labiausiai džiugina filmuojantis šiose laidose?

Labiausiai džiugina tai,  kad atstovauji organizacijai, kuria pati tikiu. O laida priverčia susimastyti ir dėl savo, ir dėl kitų žmonių gerovės.

 

Visas „Rinkis sveikiau“ laidas galite“ peržiūrėti mūsų „YouTube“ kanale ->    arba perklausyti „Spotify“ -> 


Populiarūs straipsniai