Restoranų šefai imsis iššūkio: šedevrus kurs iš „bjaurių” vaisių ir daržovių

2019 m. Balandis 15 d.
Maisto švaistymo mažinimas yra tarp prioritetinių „Rimi" krypčių, todėl džiaugiamės galėdami prisidėti prie renginio „Vilnius Gastro Zero".

Gaivūs vėjai gastronominiame Vilniaus pasaulyje – sostinės restoranų šefai ruošiasi kasmetiniam iššūkiui, į kurį šį kartą net dviem dienoms kviečia atsinaujinęs „Vilnius Gastro Zero”. Renginys šiais metais vyks balandžio 24 ir 25 dienomis, o jo dalyviams 12 restoranų ir barų ruošia savo prisistatymo patiekalus ir itin svarbią – maisto atliekų mažinimo – žinutę.

Šiemet restoranų šefai imsis iššūkio: virtuvės stebuklus kurs iš „pavargusių”, dėmėtų ar kreivų vaisių, uogų ir daržovių, kuriuos renginiui tieks prekybos tinklas „Rimi". Taip patrauklumą pirkėjams praradę vaisiai ir daržovės nebus išmesti, o bus tvariai panaudoti sukuriant iš jų puikius restoranų patiekalus.

„Kaip skelbia renginio pavadinimas, pagrindinis mūsų tikslas šiemet – žengti dar didesnį žingsnį tvarumo link: skatiname organiškų ir vietinių produktų naudojimą gaminant maistą, visiškai atsisakyti plastikinių šiaudelių, kartu stengiantis išvengti švaistymo ir didelės taršos” – teigia Jennifer Avci, tvarių gastronomijos renginių organizavimo įmonės „Sustainable Gastro“ vadovė iš Švedijos.

Šiemet restoranai ir barai, dalyvaujantys „Vilnius Gastro Zero”, priima iššūkį sukurti specialius patiekalus bei gėrimus iš augalinės kilmės produktų ir patiekalams gaminti panaudoti produktus, kurie vis dar yra kokybiški ir saugūs, bet neturi ar jau yra praradę patrauklią išvaizdą:  „pavargusius”, ne tokius gražius, dėmėtus ar kreivus vaisius, uogas ir daržoves. Šefai žada būti itin išradingi ir į gastronominę kvapų, skonių ir pojūčių patirtį pakviesti ne tik gerai praleisti laiko, bet ir savo pavyzdžiu įkvėpti visus lankytojus drąsiai taikyti panašų kūrybingo ir tvaraus mąstymo principą ir savo namuose.

Kokybiškus ir saugius vartoti, tačiau praradusius prekinę išvaizdą vaisius ir daržoves renginiui sutiko tiekti „Rimi” – prekybos tinklas, savo veiklą grindžiantis tvaraus ir etiško vartojimo, aplinkosaugos vertybėmis.

„Maisto švaistymo mažinimas, atsakingo vartojimo skatinimas yra vienos prioritetinių mūsų įmonės krypčių, todėl džiaugiamės galėdami prisidėti prie tokios iniciatyvos Vilniuje. Manau, kad virtuvės šefai, sukūrę virtuvės stebuklus iš produktų, kurių daugelis būtų nurašyti kaip netinkami, paskatins dalyvius kitaip suvokti maisto švaistymo problemą ir galbūt netgi keisti savo vartojimo įpročius”, – teigia „Rimi” kokybės vadovė Ana Čudinienė.

Šių metų renginys ypatingas tuo, jog vyks net dvi dienas, kurių metu bus galima rinktis 3 gastro kelius – mėlyną, geltoną arba žalią. Su vienu bilietu, registruotu išmaniuoju telefonu, galima bus aplankyti iki 6 restoranų, esančių pasirinktame maršrute.

Šiemet „Vilnius Gastro Zero“ dalyviai, pasirinkę Mėlynąjį maršrutą, bus kviečiami užsukti į restoranus  „Korean Taste”,  „Le Travi”,  „Nomads”,  „Šventaragio sodas” bei  „Uncle Sam’s”.

Nusprendusiems rinktis Žaliąjį maršrutą, duris atvers ir specialius patiekalus tieks  „Georgian House”,  „Rieke Bistro”,  „Stebuklai”,  „Trinity Bar” bei „White Rice GAO”, o geltonajame maršrute prie jau minėtų vietų prisijungs „Mano Guru”.

 


Populiarūs straipsniai