Mitybos specialistė apie vištieną: kaip išsirinkti tinkamiausią?

Rugsėjis 28
Vištiena vis dažniau puikuojasi ant lietuvių stalo – tiek suaugusio, tiek vaiko lėkštėje.

Ši paukštienos rūšis ne tik daugelio pamėgta dėl skonio ir gaminimo lengvumo, bet tinkamai paruošta ir vartojama atitinkamu kiekiu, išlaiko vertingąsias medžiagas bei yra naudinga mūsų organizmui. Kaip nepasimesti skirtingų vištienos rūšių gausoje ir  išsirinkti tinkamiausią bei kokybiškiausią, pataria gydytoja dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė.

Mažiau riebalų turinti mėsa

Renkantis vištieną derėtų žinoti ir kuo skiriasi jos dalys. Tai gali palengvinti pasirinkimą, jei siekiate maitintis kuo sveikiau ar suvartoti mažiau riebalų. Valgyti šią mėsą su odelėmis taip pat nėra patartina, mat jose – pagrindinis riebalų kiekis. Pasak mitybos ekspertės, vištienos krūtinėlė yra liesiausia jos dalis: „Štai 100 g viščiukų krūtinės be odos yra 0,9 g riebalų, o 100 g sparnelių net 12,2 g, šlaunelių – 10,2 g. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, jog šlaunelėse be odos yra tik 3,9 g riebalų. Daugiausiai jų yra būtent odelėje, todėl prieš valgant vertėtų ją pašalinti.“

Kasdien renkantis subalansuotą mitybą, svarbu neapkrauti organizmo pernelyg vienodais produktais, o valgyti kuo įvairesnį maistą. Kalbant apie mėsą, nereikėtų persistengti ir per dieną suvalgyti labai didelio kiekio, taip pat neapsunkinti skrandžio vakare.

Gydytoja dietologė primena, kad per dieną rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 180 g raudonos mėsos, paukštienos ir žuvies kartu sudėjus. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja raudoną mėsą dažniau keisti paukštiena, žuvimi bei ankštinėmis daržovėmis.

Vištiena ant pietų stalo – kaip išsirinkti geriausią?

Daugelis miesto gyventojų vištieną perka parduotuvėse, tačiau mėsos skyriuje ne vieną kamuoja klausimas: kaip išsirinkti geriausią ir kokybiškiausią? Tokiu atveju mitybos specialistė ragina prisiminti ir apsvarstyti tris esminius dalykus: kilmę, galiojimo terminą ir pakuotę.

„Renkantis vištieną svarbu atkreipti dėmesį, kokiu būdu buvo auginamos vištos. Taip pat, be abejonės, į produkto etiketėje nurodytą tinkamumo vartoti terminą. Būtina ir apžiūrėti, ar nepažeista pakuotė, ar nėra pastebimų produkto išvaizdos pokyčių“, – pataria ji.

Tam, kad pirkėjams būtų lengviau pastebėti sveikesnius ir kokybiškus produktus, prekybos tinklas „Rimi“ juos žymi specialiu „Rinkis sveikiau“ ženklu. Juo žymima ir šviežia mėsa, jos gaminiai bei vištiena. „Šis ženklas reiškia, kad riebalų tokioje vištienoje ir kitoje mėsoje yra ne daugiau kaip 10 g/100 g, be to, specialius kriterijus atitinka tik neperdirbta mėsa, o mėsos gaminiuose ne mažiau kaip 70 proc. turi sudaryti mėsa”, – sako „Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Buivydienė ir priduria, jog ieškantys sveikesnių pasirinkimų, taip gali lengviau ir greičiau pastebėti šiuos produktus.

Derinkite ir su daržovėmis, ir su kruopomis

Norėdami išlaikyti vištienoje esančias naudingas medžiagas, ją ruošiant nereikėtų persistengti: prieskonių dėti saikingai, nemarinuoti pernelyg ilgai ir neperkepti.

Liesiausia vištienos dalis – jos krūtinėlė – dėl lengvo ir greito paruošimo valgoma dažniausiai. Tačiau dėl mažo riebalų kiekio, neretai paruošta būna pernelyg sausa. Tam, kad taip nenutiktų, kepimo pabaigoje ją reikėtų bent keletą minučių ant lėtos ugnies patroškinti. Blauzdelės ar sparneliai tinkamesni kepti ant grilio ar orkaitėje, o ketvirčiai – sriuboms ar troškiniams.

Kad nesijaustumėte pernelyg apsunkę, prie šios paukštienos rūšies derinkite tinkamus garnyrus. Pasak mitybos ekspertės L. Romeraitės-Kuklierienės, vištieną, kaip ir bet kurią mėsą, galima valgyti su įvairių kruopų, virtų bulvių ar pilno grūdo makaronų garnyru bei, žinoma, įvairiomis daržovėmis.

Virtuvės šefė, „Rimi“ receptų autorė Honorata Lyndo dalinasi gardžiu vištienos krūtinėlės patiekalu. Išbandykite!

Apkepta tešloje vištienos filė su špinatais (4-5 porcijos)

Jums reikės:

300 g horizontaliai supjaustytos viščiuko filė

1 pak. sluoksniuotos sviestinės mielinės tešlos

100 g mažųjų špinatų

2 skiltelių česnako

1 v. š. sviesto

125 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu

125 g kamambero

jūros druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimo eiga:

1. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 220 C.

2. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto, suberkite susmulkintą česnaką. Pakepinkite, kol pasklis aromatas. Tada į keptuvę dėkite špinatus, kepkite apie 2 minutes, kol išsiskirs sultys.

3. Tešlos lakštą ištieskite ant stalo, įpjaukite iš abiejų pusių juostelėmis įstrižai – vidurį palikite sveiką.

4. Vištienos gabaliukus paskaninkite druska ir pipirais, sudėkite į tešlos centrą. Ant jų užtrupinkite sūrio su mėlynuoju pelėsiu, suverskite pakepintus špinatus. Tuomet išdėliokite kamambero griežinėlius.

5. Supinkite iš tešlos pynutę, kryžiuodami tešlos juosteles iš abiejų pusių centro link.

6. Pynutę guldykite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 12-15 minučių.


Populiarūs straipsniai

Slapukai padeda užtikrinti, kad ateityje Jūsų apsilankymai šioje svetainėje būtų patogesni. Toliau naršydami šiame puslapyje Jūs sutinkate su šio puslapio slapukų taisyklėmis.