Laida kartu su „Rimi“ kurianti A. Grigaliūnienė: „Maisto gaminimas – tai nuolatinis gyvenimo žaidimas“

2020 m. lapkričio 20 d.
Renginių organizatorė, radijo ir TV laidų vedėja Agnė Grigaliūnienė antrąjį karantiną pasitiko su nauju šūkiu – „Vis tiek kažkas gausis“.

Būtent taip vadinasi jos kartu su Mykolu Vyšniausku vedama nauja internetinė laida-serialas, siekianti atkreipti dėmesį į maisto švaistymą. Kartu su prekybos centru „Rimi“ naują projektą įgyvendinanti Agnė sako, kad tikrai nesiūlo visiems tapti „šventomis karvėmis“ ir virtuvėje sunaudoti viską iki obuolio sėklytės, tačiau kviečia bent šiek tiek pagalvoti, kur galime panaudoti kad ir pernokusį bananą.

Skatins išmesti mažiau

Idėja naujai laidai Agnei gimė kartu su „Rimi“, kuomet kartą buvo pakviesta į prekybos tinklo darbuotojams skirtą renginį ir su virtuvės šefais diskutavo maisto švaistymo tema: „Po renginio pradėjau atidžiau save stebėti ir nuoširdžiau žiūrėti į procesus, susijusius su maisto pasirinkimu namuose. Nuo atidesnio apsipirkimo, maisto planavimo savaitei į priekį, iki galvojimo, kaip nieko neišmesti, o pagarbiai sunaudoti. Pradėjome kalbėtis apie tai ir su mano bičiuliu Mykolu Vyšniausku, kuris ne tik kūrybiškas žmogus, turintis begalę žinių apie maistą, bet dar ir studijuoja maisto technologiją. Taip pamažu skambučiai „padėk draugui virtuvėje“ virto į kūrybinį klausimą: „o jeigu pabandytume idėjomis ir žiniomis apie maistą, receptus ir maisto švaistymą pasidalinti plačiau?“

Su šiuo pasiūlymu Agnė grįžo į „Rimi“ ir gavo palaikymą – jog nuo šiol kiekvieną sekmadienį savo paskyroje ji dalinasi naujuoju maisto serialu „Vis tiek kažkas gausis“. Jo metu su M. Vyšniausku laidų vedėja dalinsis ne tik gardžiais receptais ir patirtimis apie maistą, bet ir žiniomis, kaip iš kiekvieno patiekalo likučių galime sukurti dar vieną receptą. „Pasaulyje per metus išmetama iki trečdalio pagaminamo maisto. Paradoksalu, bet pasaulyje mes vis dar turime badaujančių žmonių. Apie tai nekalbame, nes šios problemos dar nelabai ir suprantame. Juk nesuprantame, kad prisidedame prie jos net rinkdamiesi prekybos centre gražesnį obuolį, nors greičiausiai jis bus tokio pat skonio kaip ir bet koks kitas. Tiesiog tingime pasukti galvą, ką galime pasidaryti namuose iš maisto likučių – lengva ranka išmetame maisto produktus“, – maisto švaistymo priežastis vardija A. Grigaliūnienė, tikinti, jog išmesdami mažiau maisto žmonės ne tik gali sutaupyti pinigų, bet ir Žemės resursų, be to, tai nauja galimybė ugdyti savo atsakingumą ir kūrybiškumą.

Tiems, kurie iki šiol apie šią problemą nebuvo susimąstę, laidų vedėja pataria planuoti apsipirkimus į priekį, pradžioje stengtis sunaudoti likučius, o tik po to pirkti naujus, paieškoti būdų, kur kitur galima panaudoti pernokusius ar suvytusius vaisius bei daržoves: „Pavyzdžiui, pernokę avokadai neretai tampa mano rankų ir veido kauke rytais. Tai nuostabus, odą maitinantis produktas. Daugiau nei rekomenduoju.“

Maisto kultūros žinias perėmė iš mamos

A. Grigaliūnienė intensyviai namuose gamina jau dešimt metų. Nors specialiai to niekur nesimokė, už pradines geros maisto kultūros žinias yra dėkinga savo ir vyro Simono mamai. „Norint, kad žmogus gerai gamintų, labai svarbu jo maisto kultūros patirtys vaikystėje. Aš gaminti pradėjau sulaukus trisdešimties ir viskas iškart atrodė labai paprasta. Tarytum pasąmonėje buvo įsirėžę mamos virtuvės vaizdai, teliko tik pradėti atkartoti. Renginiuose dirbome su itin geros kokybės maisto tiekėjais, tad visuomet buvo įdomu pasižvalgyti ir po jų virtuves, kelionėse taip pat didelę dalį užima gastronominės patirtys, kurias dažnai atkartoju namuose, turiu daug puikiai suprantančių maistą draugų, – pasakoja maisto kultūrai didelį dėmesį skirianti renginių organizatorė. – Visa tai sudėjus suprantu, kad maisto kultūra neišsemiama – galima nuolatos mokytis ir tobulėti. Tai ir darau.“

Net 87 proc. apklaustųjų reguliariai išmeta maistą

Agnės pasiūlytą idėją – kurti kulinarinę laidą, kurioje žaismingai diskutuojama maisto švaistymo tema ir pateikiami vertingi patarimai, kaip gaminant išmesti mažiau – remiantis prekybos tinklas „Rimi“ šiemet pirmasis Lietuvoje minėjo Tarptautinę informavimo apie maisto švaistymą dieną. Ta proga, be minėto renginio įmonės darbuotojams, kurį moderavo A. Grigaliūnienė, „Rimi“ atliko apklausą, kuri atskleidė, jog keturi iš penkių, arba 80 proc., apklaustų šalies gyventojų maistą išmeta bent 1-2 kartus per savaitę.

Nors net 62 proc. internetinėje apklausoje dalyvavusių šalies gyventojų tvirtino, turintys pakankamai žinių apie tai, kaip mažinti maisto švaistymą namuose, apklausos rezultatai atskleidė, jog informacijos ir įgūdžių jiems vis tik trūksta – net 87 proc. apklaustųjų tvirtino, jog yra privesti reguliariai išmesti maistą. Beveik kas antras, 46 proc., patvirtino išmetantis namuose paruoštą maistą. Patarimais, ką daryti, kad tokių situacijų pasitaikytų kuo mažiau, A. Grigaliūnienė ir M. Vyšniauskas dalinsis ir antrojoje „Vis tiek kažkas gausis“ laidoje, kuri asmeninėse laidos autorių „Facebook“ paskyrose bus paskelbta jau šį sekmadienį.


Populiarūs straipsniai