L. Rimgailė kviečia prisiminti lietuvių istorinę virtuvę ir pasigaminti troškintą karką

2022 m. Vasaris 14 d.
Kodėl geriausia maitintis pagal sezoniškumą ir vartoti vietoje užaugintus produktus? Kaip paversti pamėgtus tradicinius patiekalus sveikesniais? Atsakymais į šiuos klausimus ir gardžios karkos su troškintais kopūstais receptu pasidalinsime jau vasario 15 d. 19 val. per DELFI TV.

Siekdamas prisidėti prie sveikos gyvensenos ir palankios mitybos formavimo prekybos tinklas „Rimi“ kiekvieną mėnesį kviečia žiūrovus stebėti edukacinės iniciatyvos „Rinkis sveikiau“ laidas. Nors laidos vedėja, verslininkė Liucina Rimgailė labiau žinoma kaip desertų mėgėja, šį kartą žinoma nuomonės formuotoja kartu su sveikatai palankios mitybos konsultante, gydytoja dietologe dr. Edita Gavelienė kviečia prisiminti tradicinius lietuviškus patiekalus ir padiskutuoti apie tai, kaip juos galime paversti palankesniais sveikatai. 

„Kadangi artėja Vasario 16-ioji, laidoje norėjosi atsigręžti į lietuvių nuo seno mėgstamus patiekalus ir juo paanalizuoti. Pavyzdžiui, kokių ingredientų reikėtų atsisakyti, kad jie taptų sveikatai palankesniais? O gal užtenka pridėti sveikesnį garnyrą? Su dr. Edita Gaveliene laidos metu aptarsime ne tik gaminamos karkos su perlinėmis kruopomis receptą, bet pasidalinsime ir begale patarimų, kaip pasirinkti sveikesnes alternatyvas, kodėl lokaliai užauginti produktai yra geresnis pasirinkimas bei kaip dėlioti lėkštės turinį žiemos metu“, – laidoje aptartas temas pristato vedėja. 

L. Rimgailės kalbinama sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė įsitikinusi, kad žmonės dažnai klysta galvodami, ką išbraukti iš savo mitybos raciono: „Svarbu įvairiapusiškai turtingas, subalansuotas mitybos racionas. Tad ieškokite būdų ne kaip jį dar labiau susiaurinti, bet kokiais būdais praturtinti. Renkantis savo lėkštės turinį, reikėtų atkreipti dėmesį į Lietuvoje užaugintus produktus, nes jie yra sveikesni ir palankesni mitybai. Priežasčių, kodėl, turint galimybę, reikėtų rinktis vietinius produktus, – ne viena. Toks maistas, tikėtina turės mažiau papildomų medžiagų, pavyzdžiui, prailginančių šviežumą, tad jo įsisavinimas bei įtaka žmogaus sveikatai bus palankesni. Be to, vietinė produkcija ne tik padeda geriau pažinti mūsų šalies regionų kultūrą, bet ir jų transportavimas mažiau kenkia aplinkai.“

„Rinkis Sveikiau“ edukacinės laidos rodomos kartą per mėnesį, o jų metu žiūrovai ir toliau išvys charizmatišką laidos vedėją L. Rimgailę, vertingomis žiniomis apie mitybą besidalinčią gydytoją dietologę E. Gavelienę ir kaskart vis kitus receptus pristatančią kulinarijos ekspertę L. Barčaitę.

Trečiąjį edukacinės laidos „Rinkis sveikiau“ epizodą kviečiame stebėti jau vasario 15 d., 19 val. per DELFI TV.

 

RECEPTAS

Troškinti rauginti kopūstai su karka ir perlinėmis kruopomis

Jums reikės:

Apie 1 kg kiaulienos kulninės su kaulu ir oda

150g. perlinių kruopų

200g. raugintų kopūstų

50 g. svogūnų

Druskos, pipirų, lauro lapų pagal skonį

Aliejaus kepimui.

Kaip pasigaminti:

Kiaulienos kulninę su kaulu nuplaukite ir pamarinuokite druska, pipirais bei lauro lapais. Palaikykie apie 1 dieną šaldytuve. Pamarinuotą mėsą užpilkite vandeniu, kad apsemtų ir virkite apie 1 val. Apvirtą mėsą susukite aliuminio folija ir dėkite kepti į  orkaitę 120 0C.

Kepkite apie 3 valandas.

Raugintus kopūstus nuplaukite, užpilkite nedideliu kiekiu vandens ir palikite troškintis. Pasitroškinus dėkite gabalėliais supjaustytą keptą kiaulienos kulninę mėsą, prieskonius ir dar patroškinkite, pamaišykite. 

Perlines kruopas išvirkite, nuplaukite ir patiekite prie troškinio. Skanaus!

 


Populiarūs straipsniai