Kaip sumaniau pasiruošti Velykoms: daug laiko sugaištama ne tik virtuvėje

2022 m. Balandis 15 d.
Velykos dažnam žmogui asocijuojasi ne tik su draugėn susiburiančiais artimaisiais ir giminėmis, linksmybėmis bei maistu nukrautais stalais, bet ir rūpesčiais. Tačiau išvengti dalies šių problemų, pasilengvinti sau gyvenimą ir praleisti daugiau laiko su artimaisiais – įmanoma.

Pagalba kažką užmiršus

Kalbant apie maistą ant Velykų stalą, tiesiog būtina užsiminti apie kiaušinius. Pirma visa šeima susirenka jų marginti. Vieni tam pasitelkia dažus, kiti – natūralesnius ingredientus: mėlynąjį kopūstą, mėlynes, špinatus, svogūno lukštus, kinrožę, ciberžolę ir kitką. Remiantis lietuvių liaudies tradicijomis, vėliau tikrinamas margučių tvirtumas juos mušant vieną į kitą. Negana to, kiaušiniai dažnai tampa Velykų patiekalų sudedamąja dalimi. Vien įdarytų kiaušinių variacijų – nors vežimu vežk: pagardinti kumpiu, tunu, šonine, lydytu sūriu, raugintais agurkais... Tokią patiekalų gamą tradiciškai papildo po gavėnios pasninko ant Velykų stalo gausiai nugulantys mėsos patiekalai: keptas kiaulienos vyniotinis, šaltiena, netikras zuikis, kepta žąsis ir panašiai. Kiti ant stalo patiekia ir iš sviesto suformuotą avinėlį.

Kaip pastebi maisto bei pirkinių pristatymo platformos „Wolt“ vadovė Baltijos šalims Liis Ristal, ruošdamiesi šventėms ir rinkdami minėtiems patiekalams reikalingų produktų krepšelį Lietuvos gyventojai vis dažniau stengiasi ne patys leisti laiką parduotuvėse, o prekių krepšelio pristatymą patikėti kurjeriams. Šiemet čia pagalbos ranką tiesia ir „Wolt“ kurjeriai. Pritaikydama geriausias 23 šalyse, kuriose veikia, naudojamas praktikas, įmonė Vilniuje atidarė pirmąją „Wolt Market“ parduotuvę. Joje sostinės gyventojai gali rasti daugiau nei 2 tūkst. maisto produktų ir prekių. Vien kiaušinius galima rinktis net iš 12 skirtingų variantų.

„Tai lyg alternatyva įprastoms maisto prekių parduotuvėms, kurių dauguma vos prasidėjus šventiniam savaitgaliui susidurs su kur kas didesnėmis apkrovomis, o šventinį sekmadienį išvis nedirbs. Tad „Wolt Market“, „Rimi“ ar kitos mūsų platformoje esančios specializuotos parduotuvės, gali tapti reikšminga pagalba ne tik planuojant šventinius pietus ar vakarienę, bet ir supratus, kad kažko anksčiau neįsidėjote į pirkinių krepšelį. Pernelyg neatsitraukti nuo patiekalų gamybos padeda tai, kad prekės nemokamai pristatomos vos per pusvalandį“, – pastebi L. Ristal ir priduria, kad kurjeriai pristato ne tik maisto produktus, bet ir gėles, kosmetikos ar net elektronikos prekes.

Ant stalo – ir ukrainietiški akcentai

Norintys sutaupyti dar daugiau savo brangaus laiko ir jį verčiau praleisti su artimaisiais, Lietuvos gyventojai dalį patiekalų renkasi gaminti ne patys, o tai patikėti restoranams. Pastarųjų siūlomas asortimentas gali padėti nustebinti namiškius ir svečius, tad prie tradicinių lietuviškų patiekalų vis dažniau atsiduria ir užsienio šalių virtuvių atstovai.

„Dažniausiai užsisakomi mėsainiai, picos, sušiai ar sveikesnės patiekalai kaip salotos. Pastarosiomis savaitėmis gerokai išaugo ukrainietiškų patiekalų populiarumas, o tokie pastarosios virtuvės patiekalai kaip koldūnai, barščiai, lietiniai yra itin artimi lietuviškai virtuvei ir gali puikiai papuošti šventinį Velykų stalą“, – teigia L. Ristal.

Nuo Velykų neatsiejami ir saldumynai. Turbūt kiekvienas vaikystėje esame mušę ne tik paprastus, bet ir šokoladinius kiaušinius ar išlukštenę šokoladinį kiškį. Su šia pavasario švente susiję ir marcipaniniai saldumynai ar labiau tradiciniai skanumynai kaip Velykų boba, džiovintų vaisių plokštainiai, žagarėliai, „tinginys“ ir įvairūs tortai.

„Pastebime, kad Velykų periodu išauga ne tik įprastam lietuviškam skoniui artimesnių skanėstų, bet ir užsienyje savo populiarumo viršūnę pasiekusių patiekalų populiarumas. Pavyzdžiui, kanelių ir Lietuvoje itin mėgstamų spurgų. Šventinis itališkas pyragas „Panettone“ taip pat vis labiau įvertinamas Lietuvoje ir tampa puikia dovana pasibeldžiant į artimųjų duris ar ryškiu akcentu kviečiant svečius prie stalo. Kepinių kategorijoje patys populiariausi tortai, kurių pasirinkimas gerokai išaugo – saldumynus siūlančių restoranų skaičius per pastaruosius metus padvigubėjo. Tai įvertina ir mūsų klientai, arba jau kas penktas vilnietis“, – pastebi „Wolt“ vadovė Baltijos šalims.


Populiarūs straipsniai