Dietologė patarė, kokį šokoladą geriausia rinktis dovanoms ir kasdienai

2022 m. Gegužė 02 d.
Gėlės ir dėmesinga dovana, o gal ir saldainių dėžutė – taip dažniausiai sveikiname savo artimuosius. Prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Diana Špūrienė pastebi, kad per šventes dovanoti saldumynus Lietuvoje įprasta, o mažiau cukraus turinčio šokolado poreikis auga.

Kaip pasirinkti skanius ir sveikatai palankesnius saldumynus? Juk per šventes ne visada pavyksta laikytis griežtų taisyklių. Nevertėtų pamiršti saiko, bet ir tai gali tapti iššūkiu. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė ramina: „Pasilepinti desertais per šventes nėra nuodėmė. Svarbiausia – jausti saiką ir rinktis sveikatai palankiausią šokolado alternatyvą“.  

Kokius saldumynus labiausiai mėgstame?

Tortai, pyragaičiai, įvairūs desertai ir saldumynai – be jų sunkiai įsivaizduojame svečiavimąsi, o ypač džiugiomis progomis. Tačiau saldumynų karaliumi vis tik daugelis tituluotų šokoladą. Retas kuris atsisakome jo gabalėlio – šokoladas pakelia nuotaiką ir  išgelbsti tada, kai žūtbūt norisi ko nors skanaus.

Žmonės juo džiaugiasi jau nuo senųjų civilizacijos laikų – majai ir actekai kakavos pupeles naudojo net vietoje pinigų. Centrinės Amerikos gyventojai pirmieji išmoko gaminti skystą šokoladą. Įdomu, kad iš pradžių jis net nebuvo saldinamasir prieinamas tik turtingiesiems. Išpopuliarėjęs Europoje, šokoladas tapo saldžiai nuodėmingu desertu, kuriam neatsispiriama šimtmečius. Iš pradžių juo buvo mėgaujamasi kaip gėrimu, o pirmoji kietojo šokolado plytelė buvo pagaminta britų šokoladininko tik 1847 metais. Į šokoladą įdėjus sauso pieno miltelių, buvo sukurtas pieniškas šokoladas.

Nors šiais laikais šokoladas gaminamas pramoniniu būdu, yra ir lokalių gamintojų, kurie džiugina pirkėjus rankų darbo šokoladiniais saldainiais, dažnai pagardintais natūraliais ingredientais. Tokių nišinių gamintojų daugėja visose šalyse, nes pirkėjai vis aktyviau ieško išskirtinesnio skonio gaminių.

 „Prieš šventes mūsų pirkėjai dažniausiai renkasi pienišką šokoladą, puošniose dėžutėse supakuotus saldainius. Pastaraisiais metais žmonės vis dažniau ieško ir mažiau cukraus turinčių gaminių, todėl siekdami patenkinti įvairius savo pirkėjų poreikius sukūrėme „Be“ produktų kategoriją, kurioje pirkėjai lengvai randa gaminius be cukraus ir kitus, sveikesnius pasirinkimus, tame tarpe ir šokoladą, – sako „Rimi“ kategorijos vadovė Diana Špūrienė. –. Mes visada rekomenduojame kokybiškus produktus, skatiname rinktis vietinių gamintojų produkciją. Rekomenduoju į saldžias dovanas pažvelgti kūrybiškai – nupirkti daug skirtingų saldumynų ir supakuoti į pačių rankomis kurtą dėžutę.“

Svarbu mėgautis saikingai

Manoma, kad labiausiai saldumynai nepageidaujami vaikų mityboje, o suaugusieji jais mėgautis gali kur kas dažniau, tačiau dietologė su tuo nesutinka. „Ar tai bus vaikas, ar suaugęs, ar senyvo amžiaus žmogus – bet kuriame amžiaus tarpsnyje perteklinis pridėtinio cukraus vartojimas nėra naudingas žmogaus sveikatai. Dažnai tikima, kad saldumynai pagerina mūsų savijautą bei nuotaiką, tačiau saldaus maisto skonis labiau susijęs su komfortu, trumpalaikiu pasitenkinimo jausmu ir kylančia emocine priklausomybe. Todėl per šventes šeimoje reikėtų ugdyti tokias tradicijas, kad dovanojami saldumynai netaptų pagrindiniu švenčių simboliu ir akcentu“, – įsitikinusi gydytoja dietologė E. Gavelienė. 

Visgi, jei jau labai norisi ar švenčių neįsivaizduojate be šokolado, geriausia rinktis juodąjį. „Juodajame šokolade yra mažesnis pridėtinio cukraus kiekis, be to, randama medžiagų, pasižyminčių antioksidacinėmis bei antiuždegiminėmis savybėmis. Pagal šias savybes juodasis šokoladas galėtų būti laikomas sveikatai palankesniu saldumynu. Išsirinkti kokybišką juodąjį šokoladą nesunku: kuo jame didesnis procentas kakavos ir mažiau sudedamųjų dalių – tuo produktas bus kokybiškesnis. Kakavos šokolade turėtų būti ne mažiau nei 70 proc.“, – pataria gydytoja dietologė E. Gavelienė.

Specialistės teigimu, šokoladą reikėtų valgyti ne dažniau nei du kartus per savaitę, o valgant sveikatai mažiau palankų maistą išgerti pakankamą kiekį vandens, geriau – truputėlį didesnį nei įprastai.


Populiarūs straipsniai