Maistinės produktų sudėties ženklinimas tapo svarbus ne tik todėl, kad turime teisę žinoti, kas yra mūsų maisto produktuose, bet ir todėl, kad mums padėtų priimti tinkamus mitybos sprendimus, leidžiančius laikytis sveikos ir gerai subalansuotos mitybos. Ar žinote, kokios informacijos galite rasti ant maisto pakuočių esančiose etiketėse ir kaip ją suprasti?

Kodėl reikėtų skaityti etiketę?

Skaitydami etiketes sužinosite apie produktų sudėtį, galėsite palyginti skirtingus produktus, bei lengviau pritaikysite juos savo mitybos ir sveikatingumo poreikiams.

Žinokite sudėtį

Maisto etiketės padeda suprasti, kokia yra supakuotų maisto produktų sudėtis. Pagal ES įstatymus etiketėje turi būti nurodytas energijos kiekis kilokalorijomis (kcal) ir kilodžauliais (kJ), riebalų, sočiųjų riebalų, angliavandenių, cukraus, baltymų ir druskos kiekis 100 gramų (g) arba mililitrų (ml) produkto. Ši informacija turi būti rodoma vienoje vietoje ir dažniausiai pateikiama ant pakuotės nugarėlės. Dalis informacijos dažnai nurodoma ir pakuotės priekyje. Taip pat gali būti nurodyta informacija apie vienos produkto porcijos maistingumą ir apie maistinių skaidulų kiekį. Jei etiketėje pateikiamas teiginys apie maistingumą, tuomet joje taip pat turi būti nurodyta ir atitinkama sudėtis, pvz., vitaminai ir mineralai.

Pritaikykite savo mitybos poreikiams

Visi turime skirtingus mitybos poreikius, kurie keičiasi atsižvelgiant į esamą sveikatos būklę, amžių, lytį ir energijos poreikius. Maistingumo etiketė mums leidžia rinktis produktus, tinkančius mūsų sveikatingumo poreikiams ir tikslams. Pavyzdžiui, suprasti maisto etiketę bus naudinga suaugusiam asmeniui, kuris nori sumažinti druskos suvartojimą iki mažiau nei 5–6 g per dieną (rekomenduojamos normos suaugusiajam). Norint pasiekti sveikatingumo tikslus, iš esmės yra svarbu atsižvelgti į porcijų dydžius. Naudinga savęs paklausti: kokią produkto porciją norime suvartoti, atsižvelgiant į informaciją apie jo maistingumą? Atkreipkite dėmesį, kad mūsų valgomas kiekis gali skirtis nuo to, kas įvardijama kaip viena porcija.

Žinokite, kaip produktas prisideda prie jūsų kasdienių mitybos poreikių

Etiketėje taip pat gali būti nurodyta maistinė produkto sudėtis kaip referencinės maistinės vertės (RMV) procentas. RMV mums nurodo, kiek maistinių medžiagų ir energijos mums reikia suvartoti per dieną sveikai ir subalansuotai mitybai užtikrinti.

Dabartinės RMV yra apskaičiuotos pagal vidutinio suaugusio asmens poreikius, suvartojant 2000 kcal. Šios RMV yra nustatytos Europos teisės aktuose ir yra pagrįstos Europos maisto saugos tarnybos (EMST) mokslinėmis rekomendacijomis.

Pavyzdžiui, jeigu produkto sudėtyje yra 4,9 g riebalų, jie sudaro 7 proc. visos per dieną reikalingos suvartoti riebalų RMV, kuri yra lygi 70 g. RMV paprastai galima rasti ant produkto nugarėlės, tačiau kai kurie gamintojai jas nurodo pakuotės priekyje. Produktų dydžiai gali skirtis, todėl produktus lyginti paranku pagal energiją ir maistines medžiagas 100 g. Informacija apie maistines medžiagas vienoje porcijoje taip pat gali būti naudinga lyginant vienam asmeniui skirtas prekes vienoje pakuotėje.

Kiekvieno žmogaus mitybos reikalavimai yra skirtingi, todėl RMV neturėtų būti vertinamos kaip tikslūs rodikliai. Jos yra orientacinės (skirtos vidutiniam suaugusiajam, užsiimančiam vidutiniu fiziniu aktyvumu), suteikiančios atspirties tašką priimant asmeninius sprendimus.

Ką galima sužinoti iš produkto sudedamųjų dalių sąrašo?

Produkto sudedamųjų dalių sąrašas atskleidžia daug svarbių aspektų.

Teisės aktuose nurodyta, kad produkto sudedamųjų dalių sąrašas turi būti pateikiamas mažėjančia seka. Tai reiškia, kad pirmasis sąraše nurodytas ingredientas sudaro didžiausią produkto dalį. Pavyzdžiui, jeigu norite gauti geros kokybės šokolado, ieškokite tokio produkto, kurio pirmoje sudedamųjų dalių sąrašo vietoje yra šokoladas. Kai kurių produktų sudedamosios dalys dažnai nurodomos tiksliu procentiniu kiekiu, kad klientas galėtų lengviau pasirinkti, kuris produktas tinka jo norams.

Jei produkto sudėtyje yra E maisto priedų, jie turėtų būti žymimi raide E ir atitinkama skaičių kombinacija. Tačiau kartais kai kurie gamintojai tokius priedus sudedamųjų dalių sąraše žymi jų moksliniu pavadinimu, o tai sukuria klaidingą įspūdį, kad jų produkte E priedų nėra. Tad būkite atidūs ir visada patikrinkite bet kokius nežinomus ingredientų pavadinimus ar E numerius. Po E numeriu gali slėptis ir natūralus dažiklis (pvz., daržovėse esantis karotinas žymimas E160a), tačiau koks nors rizikingas ingredientas gali likti nepastebėtas.

ES teisės aktai taip pat reikalauja tekste atskirai nurodyti ir pabrėžti alergenus. Be to, jeigu produkto sudėtyje alergenų nėra, bet gali pasitaikyti jų dalelių, tuomet tą būtina nurodyti ant pakuotės, pavyzdžiui: „Gali būti (alergeno) pėdsakų“. Tai reikalinga tam, kad tam tikro maisto netoleruojantys ar alergijų turintys žmonės galėtų lengvai pasirinkti jiems saugius produktus.

Ant maisto produktų pakuočių turi būti nurodyta informacija apie kilmės šalį arba kilmės vietą. Net jei ant produkto pakuotės matosi tam tikra asociacija su tam tikra kilmės šalimi, verta patikrinti šią informaciją produkto etiketėje.

Kaip nurodomas maisto galiojimo laikas?

Galiojimo laikas paprastai nurodomas maisto etiketėje po užrašų „Geriausias iki“ arba „Tinka vartoti iki“.

Terminas „Geriausias iki“

Šis terminas atitinka numatomą laikotarpį, kurį maistas turėtų išlaikyti geriausias savybes, pvz., skonį. Maisto, kuris turi užrašą „Geriausias iki“, pavyzdžiai yra konservai, džiovinti ir šaldyti maisto produktai.

Terminas „Tinka vartoti iki“

Tai yra numatomas laikotarpis, kurį maistas turėtų būti saugus vartoti, kai maistas yra laikomas nurodytomis laikymo sąlygomis. Jeigu tokie maisto produktai bus vartojami pasibaigus šiam galiojimo terminui, kils apsinuodijimo rizika. Maisto, kuris turi užrašą „Tinka vartoti iki“, pavyzdžiai yra atšaldyti pieno produktai, paruošta mėsa ir paruoštos salotos.

Nurodant galiojimo laiką, siekiama tinkamai informuoti vartotojus ir padėti jiems saugiai vartoti maistą. Maisto galiojimo laikas galioja tik tuomet, jei produktas įsigyjamas sveikas ir nepažeistas. Vartotojai turėtų visada laikytis gamintojų instrukcijų dėl produktų laikymo, ypač temperatūros ir produkto suvartojimo laiko atidarius pakuotę. Vartotojams taip pat rekomenduojama atsižvelgti į galiojimo laiką perkant maistą tam, kad nereikėtų išmesti sugedusio maisto. Pavyzdžiui, skirtingai nei „Tinka vartoti iki“ termino atveju, daugelį maisto produktų su „Geriausias iki“ terminu bus saugu valgyti ir pasibaigus šiam terminui.

Kas yra teiginiai apie maistingumą ir sveikumą?

Teiginiai apie maistingumą ir sveikumą reiškia, kad produktas turi naudingų savybių dėl vieno ar daugiau jo sudėtyje esančių ingredientų. Tokie teiginiai turi atitikti Europos reglamentus, kurie mus saugo nuo klaidingos reklamos, ir užtikrinti sąžiningą produktų palyginimą.

Teiginiais apie maistingumą pareiškiama, teigiama ar leidžiama suprasti, kad maistas turi konkrečių maistinių savybių. Egzistuoja baigtinis sąrašas teiginių apie maistingumą, kuriuos galima naudoti. Pavyzdžiui:

  • „mažai kalorijų“ reiškia, kad produkto sudėtyje yra ne daugiau kaip 40 kcal / 100 g (kietajame produkte) arba 20 kcal / 100 ml (skystajame produkte);
  • „mažiau (maistinės medžiagos pavadinimas)“ reiškia, kad produkto sudėtyje atitinkamos maistinės medžiagos yra 30 proc. mažiau nei kitame panašiame produkte.

Teiginiais apie sveikumą pareiškiama, teigiama ar leidžiama suprasti, kad egzistuoja ryšys tarp maisto ar jo sudedamosios dalies ir poveikio sveikatai, pvz., „sudėtyje yra kalcio, kuris yra būtinas kaulų augimui“.

ES ant etikečių yra leidžiami tik moksliškai įrodyti teiginiai. Nepaisant to, vis tiek atidžiai skaitykite etiketes. Produktas, kuris turi mažai riebalų arba yra pilno grūdo, gali turėti žmogaus poreikiams per didelį kiekį kalorijų ar druskos.

Kad mūsų pirkėjams būtų lengviau orientuotis parduotuvių lentynose ir priimti pagrįstą pasirinkimą, ant „Rimi“ prekės ženklo produktų pakuočių, nurodant įstatymų leidžiamas maistines savybes, visada naudojame vienodus simbolius:

Daugiau apie šią vaizdinę kalbą galima sužinoti čia.

Slapukai padeda užtikrinti, kad ateityje Jūsų apsilankymai šioje svetainėje būtų patogesni. Toliau naršydami šiame puslapyje Jūs sutinkate su šio puslapio slapukų taisyklėmis.