Karališkos žuvys - upėtakiai

Pasaulio virtuvė • Kovas 30
Viena priežasčių, kodėl upėtakiai vadinami karališkosiomis žuvimis – patogumas. Kaulų nedaug ir žvynų skusti nereikia. Tiesa, šios žuvys pasižymi ne tik caro auksinio verta kaina, bet ir jų vardą pateisinančiu lepumu. Gyvena tik ypač švariame, tekančiame vandenyje, kuriame daug deguonies. Ilgiau nepašerti be skrupulų ryja savo mažesnes giminaites. Nepaisant to – upėtakiai tikri diabetikai. Jei pašaras blogai subalansuotas ar jame trūksta vitaminų, upėtakiams greitai sutrinka kepenys. Dar greičiau žuvys žūva, jei po lietaus į tvenkinius patenka nešvaraus vandens.

Upėtakių mėsa tanki, balta, su nedideliu riebalų kiekiu. Įsigyjant žuvų šviežumą galima nustatyti iš tokių požymių: akyje turite matyti savo atspindį, o rožinės arba raudonos spalvos žiaunos turi būti drėgnos ir blizgėti. Yra ir šių žuvų kokybės kriterijai. Standartine laikoma žuvis, sverianti nuo 150 iki 350 g. Paprastesnis nustatymo būdas – upėtakis turi tilpti į lėkštę , nes jį būtina patiekti su galva ir pelekais.

Kai kurių virtuvės šefų nuomone, upėtakiai tokios švarios ir neriebios žuvys, kad juos galima valgyti net žalius, tik gerai įtrintus prieskoniais su druska ir kiek pamarinuotus.

Šventinis receptas – upėtakiai su migdolais.

Jums reikės 4 upėtakių, 1 citrinos, 100 g migdolų. Upėtakius išdarinėkite: išimkite tik žiaunas ir vidurius. Ant jų išspauskite citriną ir palaikykite 1–2 val. Migdolus (imami tik sveiki riešutai, ne drožlės) sumalkite mėsmale. Žuvis kepkite apie 4 min. į sviestą įpylę truputį aliejaus, kol taps auksinės spalvos. Žuvys kokiu būdu negali liestis viena su kita, nes tiesiog sukris. Iškepusios žuvys išimamos, o į likusius riebalus sudedami migdolai, įpilama truputį vandens. Sumaišoma košelė. Galite įdėti žuvų ar mėsos sultinio. Patroškinus maždaug 5 min., padažas užpilamas ant kiekvienos porcijos.

Prieš kepant galima įdėti žolelių: raudonėlių, čiobrelių, petražolių, rozmarinų, šiek tiek kvapiųjų pipirų ir druskos.

Upėtakiai patiekiami su skrebučiu ir citrina. Bulvės ir ryžiai nelabai tinka, o citrinos žuviai niekada nebus per daug.


Populiarūs straipsniai

Slapukai padeda užtikrinti, kad ateityje Jūsų apsilankymai šioje svetainėje būtų patogesni. Toliau naršydami šiame puslapyje Jūs sutinkate su šio puslapio slapukų taisyklėmis.