Žuvų karalienė lašiša

Apie maistą • 2021 m. kovo 30 d.
Lašiša – labai dažnai lietuvių ir kitų europiečių virtuvėse sutinkama žuvis. Ją lengva paruošti – puikiai tinka salotoms, užkandžiams, sriuboms ar karštiesiems patiekalams. Lašiša yra itin universalus maisto produktas, tad nenuostabu, kad išlieka kaip vienas populiariausių pasirinkimų tiek ant kasdienio, tiek ant šventinio stalo.

Naudingi patarimai

Jeigu parduotuvėje nusprendėte įsigyti lašišą su galva, rinkitės kuo didesnę – bus riebesnė, tuo pačiu ir skanesnė.

Kaip atskirti, ar lašiša šviežia? Tai nustatyti padės trys išvaizdos požymiai: jos oda turėtų būti blizgi ir drėgna, akys atrodyti tarsi stiklinės, o žiaunos – rausvos.

Atminkite, kad išvalytą žuvį su kaulais šaldytuve galite laikyti 2–3 dienas. Norėdami lašišos filė šaldytuve laikyti ilgiau, apibarstykite ją pipirais ir aptepkite aliejumi, kad nedžiūtų. Išdarinėję žuvį, neišmeskite galvos, kaulų ir ašakų – tai skaniausi tikros žuvienės ingredientai.

Su kuo derinti?

Kartu su kepta ar garuose ruošta lašiša tinka karštos, sviestu pagardintos daržovės: brokoliniai kopūstai, morkos, paprikos, ankštinės pupelės, šparagai. Iš šviežios lašišos bei avokadų ir mangų galite pasigaminti burnoje tirpstantį tartarą. Sūdytą lašišą rekomenduojame dėti ant sumuštinių ar patiekti su karštomis bulvėmis, o su gravlaksu puikiai derės garstyčių padažas.

Lašišos receptai

Kaip išdaryti lašišą?

1. Nuplaukite ir padėkite žuvį ant pjaustymo lentos. Žirklėmis pašalinkite lašišos žiaunas.

2. Nupjaukite galvą iškart už priekinio peleko.

3. Aštriu peiliu pjaukite per lašišos nugarą nuo galvos iki uodegos. Stenkitės pjauti per vidurį, tiesiai virš nugarkaulio.

4. Prapjaukite žuvies pilvą išilgai per patį vidurį.

5. Peiliu užkabinkite nugarkaulį iš apačios ir jį nupjaukite. Nupjaukite uodegą.

6. Paimkite vieną iš dviejų atskirų žuvies pusių ir peiliu pjaukite po papilvės ašakomis. Tą patį padarykite su kita puse. Peiliu ištraukite šonines ašakas – jas užčiuopsite braukdami pirštu per filė vidurį.

7. Supjaustykite lašišą norimais gabaliukais.

  • A. Galva, kaulai tinka sriubai.
  • B. Uodega, papilvė tinka sriubai, kukuliams, kotletams ir makaronų patiekalams.
  • C. Filė su oda tinka sūdyti.
  • D. Lašišos gabaliukai su oda tinka kepsneliams, kepti orkaitėje apkepėlėms.
  • E. Didesnis gabalas tinka kepti arba apkepti orkaitėje.

Ką gaminti?

Gravlaksas ir sūdyta lašiša

Gravlaksas – tai vienas žymiausių patiekalų iš lašišų ar kitų žuvų Skandinavijoje. Dar viduramžiais šiauriečiai žvejai išrado būdą, kaip konservuoti pagautą laimikį – lašišas sūdydavo, pridėdavo prieskonių ir užkasdavo žemėje arba smėlyje. Dėl šios priežasties patiekalas gavo užkastos lašišos pavadinimą.

Metams bėgant, gamybos technologija bei priemonės tobulėjo ir vietoje žemių dabar naudojama maistinė plėvelė ar folija. Tačiau kiti būtini ingredientai – riebi raudonoji žuvis ir marinatas iš druskos, cukraus, maltų pipirų bei krapų – išliko.

Gravlaksas tradiciškai patiekiamas su tamsia rugine arba grūdėta duona. Taip pat jį galima valgyti su beigeliais, kita kokybiška šviežia duona. Paprastai gravlaksas siūlomas kaip užkandis – sūdyta žuvis supjaustoma labai plonai ir valgoma su duona arba bulvėmis, gardinama su krapų bei garstyčių padažu.

RECEPTAS: Sūdyta lašišų filė GRAVLAX

RECEPTAS: Lašišos su žolelių sviestu ir pavasarinėmis daržovėmis

RECEPTAS: Lašišų filė medaus ir sojų glaiste su brokoliais

RECEPTAS: Aštrios lašišų salotos su mangais ir avokadais

Patarimai gaminant:

  • Jei kepate paprastoje keptuvėje, lašišos kepsnelį dėkite oda žemyn ir stebėkite, kaip keičiasi filė spalva. Per kelias minutes, pradedant nuo gabalėlio apačios, iš skaidrios rausvos ji turi tapti šviesiai rausva. Tuomet apverskite ir kepkite dar apie minutę.
  • Jei nutarėte troškinti ar virti garuose, kartu su lašiša dėkite prieskonus ir žalumynus – kelis citrinos griežinėlius, česnako skilteles, šiek tiek pankolio. Tai suteiks daugiau malonaus aromato.


Populiarūs straipsniai