Kaip gaminti taupiau? Maisto tinklaraštininkė dalijasi patarimais ir vasaros šventėms su draugais tinkančio užkandžio idėja

Apsipirk protingai • 2022 m. Birželis 14 d.
Vasarai prasidėjus vis daugiau laiko praleidžiama su artimaisiais ar draugais, o ilgi vakarai malonioje kompanijoje tiesiog neįsivaizduojami be skanaus ir sotaus maisto. 

Todėl tinklaraštininkė Kotryna Remeikaitė (konorsskanaus) ir vėl ėmėsi „Rimi“ iššūkio – pagaminti gardžius ir lengvai paruošiamus patiekalus, kurių ingredientai neviršytų 5 eurų sumos. Šį kartą ji pristato sotų įdarytų bulvyčių receptą ir sako, kad šis užkandis puikiai tiks tiek greitai vakarienei, tiek į svečius susirinkusių draugų vaišinimui.

Nenorintiems išlaidauti pataria rinktis sezoninius produktus

Maisto tinklaraštininkė Kotryna Remeikaitė pasakoja, kad vasarą į svečius užsukusius draugus ar artimuosius pavaišinti mėgsta neįmantriais, tačiau kokybiškais ir greitai paruošiamais užkandžiais, kuriems paruošti nereikia nei daug pastangų, nei išlaidų.

„Dažniausias ir paprasčiausiai pagaminamas užkandis yra įvairios užtepėlės: graikiško jogurto, sūrio, iš avokadų pagaminta gvakamolė ar humusas. Tokias užtepėles labai patogu patiekti su įvairiomis duonos lazdelėmis, traškučiais ar šviežiomis daržovėmis, pavyzdžiui, morkomis, paprikomis, agurkais ar cukinijomis. Jei namuose yra šviežios duonos, ją labai skanu patiekti prie indelio su alyvuogių aliejumi ir medumi. Šis derinys atrodo neįprastas, bet yra tikrai labai puikus! Taip pat, greitai ir paprastai svečius galima pavaišinti orkaitėje paskrudinus kelių daržovių ir vaisių asorti, – sako K. Remeikaitė ir norintiems išlaidauti dar mažiau pataria rinktis sezoninius produktus. – Vasarai įsibėgėjant reikėtų nepamiršti papjaustyti šviežių vaisių, uogų ir patiekti juos. Paprasčiau, skaniau ir pigiau rasti būtų turbūt neįmanoma.“

Ką daryti su maisto likučiais?

Tinklaraštininkė įsitikinusi, kad vadovaujantis keletu pagrindinių taisyklių, sutaupyti nesunkiai pavyks kiekvienam. Anot jos, vienas geriausių būdų išleisti mažiau – su draugais išmėginti „suneštinio stalo“ formatą: „Į pasiruošimą įtraukti verta visus draugus. Tokiu atveju pravartu iš anksto susitarti kas ir kuo pasirūpins, kad ant stalo turėtume užkandžių įvairovę. Kviesdama draugus atvykti su savo paruoštais užkandžiais, visuomet prašau jų atvežti tiek, kiek patys ir suvalgytų – taip kiekvienas atveža tinkamą maisto kiekį ir nelieka daug maisto likučių.“

Be to, susiplanavus užkandžius ir patiekalus šventėms ir susitikimams, tinklaraštininkė siūlo paskaičiuoti, kiek ir kokių produktų po jų gamybos vis dėlto gali likti. „Galbūt pirksite brokolį, bet jo sunaudosite tik pusę? O gal liks šiek tiek varškės ar jogurto? Kai jau aišku, kokie bus likučiai, kitus patiekalus geriausia planuoti pagal juos. Šaldyta tešla šaldiklyje visuomet būna greitas ir patogus „išsigelbėjimas“. Ją galima patepti padažu, sudėti likučius ir iškepti. Bus ir skanu, ir taupu. Tokia tešla praverčia ir desertams, nes neretai likučiams sunaudoti prireikia tik pusės turimos tešlos ir tuomet iš likusios tešlos galima iškepti bandeles ar kitą desertą. Žinoma, net ir nepanaudojus likusios tešlos, visai ne problema pradarytą pakuotę sandariai uždaryti ir palikti šaldiklyje iki kol vėl prireiks“, – patarimais dalijasi K. Remeikaitė.

Po vakarėlio likusius užkandžius ar kitą maistą ji rekomenduoja sudėti į sandarias permatomas dėžutes ir perkelkite į šaldytuvą: „Skaidrios dėžutės labai pasitarnauja, nes vos atidarius šaldytuvą matome, kas jų viduje. Jei žinote, kad greitu metu šio maisto nevartosite, pasidomėkite šaldymo galimybe – didelę dalį paruošto maisto galima šaldyti neprarandant jų kokybės. Na, o jei šaldymas jums ne prie širdies, išvykstančių draugų neišleiskite tuščiomis ir po vakarėlio likusiu maistu pasidalinkite.“

Gardžiam užkandžiui išleido mažiau nei 5 eurus

„Rimi“ taupymo iššūkį „Apsipirk protingai“ priėmusi ir du kartus per mėnesį mažiau nei 5 eurus skirtingus patiekalus gaminanti maisto tinklaraštininkė K. Remeikaitė pasakoja, kad vasarą norisi valgyti šviežią ir kokybišką maistą, kuriam nereikėtų išleisti daug: „Įdarytų bulvyčių užkandžiui išleidau vos 4 eurus ir 20 centų, tačiau jų išsikepti pavyko tiek, kad pavakarieniauti pavyks ne tik dviese, bet ir pavaišinti visą būrį draugų“, – džiaugiasi mergina.

Kviečiame išbandyti Kotrynos Remeikaitės įdarytų bulvyčių receptą. Šis užkandis puikiai tiks vasaros šventėms ar susitikimas su draugų kompanija.

RECEPTAS

Patiekalui reikės:

  • Pakuotės (900 g) RIMI bulvių DELIKATESS
  • Pakuotės (250 g) RIMI pievagrybių
  • Stiklainio (100 g) RIMI kaparėlių
  • Morkos
  • Svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 3 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 1 arbatinio šaukštelio džiovinto čiobrelio
  • Druskos ir pipirų pagal skonį

Kaip pasigaminti:

  • Įkaitinkite orkaitę iki 180 ˚C temperatūros, be vėjelio.
  • Bulvytes pjaukite pusiau, dėkite į skardą su kepimo popieriumi (pjūviu į apačią) ir odeles patepkite šaukštu alyvuogių aliejaus. Kepkite 20–25 minutes.
  • Keptuvėje ant likusio aliejaus pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną ir česnaką, kol įgaus auksinę spalvą. Suberkite tarkuotus grybus ir morką, išmaišykite ir patroškinkite 5–7 minutes atidengę, kad nugaruotų skystis.
  • Į keptas daržoves įmaišykite čiobrelį, kaparėlius, druską ir pipirus. Palikite pravėsti.
  • Bulvių puselėse išskobkite duobutes. Išskobtą minkštimą sutrinkite šakute ir įmaišykite į daržovių masę.
  • Bulvytes įdarykite daržovėmis ir kepkite dar apie 10min su vėjeliu, kol šiek tiek apskrus.
  • Patiekite iškart arba atvėsusias.

Skanaus!


Populiarūs straipsniai