Svieste keptas eršketas su juodaisiais lęšiais

  • Gaminimas 1h 30min
  • Vidutinis
Svieste keptas eršketas su juodaisiais lęšiais

Ingredientai

Ingredientai:

  • eršketas
     2 kg
  • druska
      pagal skonį
  • pipirai
      pagal skonį
  • čiobrelis
      žiupsnelis
  • sviestas
     200 g
  • natūralios obuolių sultys
     300 ml
  • česnakas
     1 vnt.
  • svogūnas
     1 vnt.
  • baltieji pipirai
     1 žiupsnelis
  • lauro lapai
      2 vnt.
  • kvapieji pipirai (nemalti)
      3 vnt.
  • peletrūnas
      žiupsnelis

Garnyro ingredientai:

  • juodieji lęšiai
     300 g
  • česnakas
     3 skiltelė (-ės)
  • saulėje džiovinti pomidorai aliejuje
     120 g
  • poras
     1 vnt.
  • aštrioji raudonoji paprika
     1 vnt.
  • žalioji citrina
     1 vnt.
  • čiobrelis
      2 vnt.
  • smulkiai supjaustyti česnakų laiškai
     1 šaukštas (-ai)
  • druska
      pagal skonį
  • pipirai
      pagal skonį

Gaminimo eiga

Pravartu žinoti

Šis receptas yra skirtas 6 porcijoms. Porcijų kiekio keitimas automatiškai pakeičia ir reikiamų ingredientų kiekį. Kai kuriais atvejais tai gali turėti įtakos kepimo/virimo trukmei.

Eršketas neturi kaulų ir žvynų. Tačiau jo oda padengta aštriais dygliukais ir slidi dėl gleivių. Todėl geriausia pradėti jį išdarinėti nuplikius verdančiu vandeniu, nes tuomet jį bus kur kas lengviau valyti. Tik neužmirškite mūvėti pirštinių, nes vadinamieji eršketo „šarvai“ labai aštrūs, todėl be pirštinių galite įsidrėksti odą.

Pastaba: jeigu neturite įgūdžių valyti „šarvus“, galite juos tiesiog nupjauti. 

Nuvalę eršketą, jį išskroskite, išimkite žarnas, išpjaukite žiaunas, tada kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite žuvį. Eršketo nugarkaulį įpjaukite iš vidinės (pilvo) pusės prie galvos ir uodegos (arba net keliose vietose). Išdarinėtą ir paruoštą žuvį įtrinkite druska, baltaisiais pipirais ir sutraiškytais juodųjų pipirų žirniukais. Leiskite žuviai apie 1 val. pastovėti. Tada į žuvies galvos ir pilvo ertmes prikiškite žolelių (čiobrelių, peletrūnų), taip pat susmulkintą svogūną shallot, česnaką (2 skilteles) ir lauro lapus. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, guldykite į skardą paruoštą žuvį, čia pat pilkite obuolių sultis ir dėkite sviestą nedideliais gabaliukais. Sviesto dėkite ir šalia žuvies, ir ant jos, nes kepant jis tirps, todėl nereikės žuvies nuolat laistyti riebalais. Žuvį kepkite iki 180 ˚C įkaitintoje orkaitėje apie 30–40 minučių, priklausomai nuo eršketo dydžio. Skystį, likusį po žuvies kepimo, perkoškite per sietelį ir vėliau, patiekdami, užpilkite ant žuvies. 

Į puodą įpilkite maždaug 3 šaukštus aliejaus iš stiklainio su saulėje džiovintais pomidorais. Į tą patį puodą taip pat įspauskite česnako (3 skilteles), įmeskite keletą šakelių čiobrelių. Pagardinkite raudonėlio prieskoniais. Suverskite lęšius, išmaišykite ir lengvai apkepkite apie 1 minutę. Tada į puodą įpilkite vandens santykiu 2:1 (2 dalys vandens ir 1 dalis lęšių). Virkite ant mažos kaitros apie 15 minučių, kol lęšiai suminkštės.

Pastaba: lęšius galite paragauti ir, jeigu jie jau minkšti, o vandens dar liko, jį tiesiog nupilkite ir pastatykite puodą ant mažos kaitros. Leiskite vandeniui nuo lęšių visiškai nugaruoti. 

Paprikas, porus ir džiovintus pomidorus supjaustykite labai smulkiais kubeliais. Nutarkuokite žaliosios citrinos žievelę. Kol kas atidėkite ją į šalį. 

Iš virtų lęšių išgriebkite čiobrelių šakeles. Į puodą su lęšiais suverskite supjaustytą papriką, porą, džiovintus pomidorus ir sutarkuotą žaliosios citrinos žievelę. Įspauskite žaliosios citrinos sulčių, paskaninkite druska ir pipirais, viską gerai išmaišykite. Galite įpilti šlakelį aliejaus iš saulėje džiovintų pomidorų stiklainiuko. Užbarstykite česnako laiškų. Viską gerai išmaišykite ir gautą garnyrą patiekite prie eršketo.

Panašūs receptai

Ieva Mateikienė
Tinklaraščio „Monologue About Food“ autorė