Sūrios karamelės pyragas

  • Gaminimas 6h
  • Vidutinis
Sūrios karamelės pyragas

Ingredientai

Ingredientai kremui:

  • Sviestas
     115 g
  • Rudasis cukrus
     200 g
  • Verdantis vanduo
     235 ml
  • Kukurūzų krakmolas
     3 šaukštas (-ai)
  • Kvietiniai miltai
     2 šaukštas (-ai)
  • Druska
     0.5 šaukštelis (-iai)
  • Pienas
     400 ml
  • Kiaušinio tryniai
     3 vnt.
  • Vanilės ekstraktas
     1 šaukštelis (-iai)

Ingredientai pagrindui:

  • Sviestiniai sausainiai
     250 g
  • Sviestas
     125 g

Ingredientai papuošimui:

  • Grietinėlė 35% rieb.
     25 ml
  • Sūdyti riešutai
     

Gaminimo eiga

Pravartu žinoti

Šis receptas yra skirtas 8 porcijoms. Porcijų kiekio keitimas automatiškai pakeičia ir reikiamų ingredientų kiekį. Kai kuriais atvejais tai gali turėti įtakos kepimo/virimo trukmei.

Paruoškite pagrindą. Susmulkinkite sausainius, kruopščiai sumaišykite juos su sviestu. Pirštais spauskite tešlą prie kepimo popieriumi išklotos atidaromos kepimo skardos (21–22 cm) dugno ir šonų. Paruoštą pagrindą padėkite į šaldytuvą.

Paruoškite sūdytos karamelės kremą. Nedideliame dubenyje išplakite kiaušinių trynius ir atidėkite juos nuošaliau.

Vidutiniame puode sumaišykite kukurūzų krakmolą, miltus ir druską. Įpilkite pieno.

Ištirpinkite sviestą vidutinės ugnies keptuvėje ir kaitinkite, kol paruduos.

Įpilkite cukraus ir pavirkite dar maždaug 5 minutes.

Įpilkite karšto vandens. Būkite atsargūs – vanduo gali taškytis!

Sumaišykite paruoštą cukraus mišinį su pieno-miltų mišiniu.

Užvirkite ant vidutinės ugnies.

Nuolat maišykite ir virkite 10 minučių, kol mišinys sutirštės. Nukelkite puodą nuo ugnies. Palaipsniui įmaišykite karamelės mišinį (iš pradžių tik trečdalį) į kiaušinio trynio putas. Nuolat maišykite!

Į atskirą prikaistuvį supilkite kiaušinių putų-karamelės mišinį ir supilkite likusį karamelės mišinį.

Keletą minučių pavirkite. Nukelkite nuo ugnies ir supilkite vanilės ekstraktą.

Supilkite karamelinį kremą ant sausainių pagrindo ir šaldykite mažiausiai 3-4 valandas.

Paruoškite patiekimui. Išimkite pyragą iš skardos. Išplakite grietinėlę ir aptepkite pyragą plakta grietinėle bei užbarstykite sūdytais riešutais.

Skanaus!

Panašūs receptai

Ieva Mateikienė
Tinklaraščio „Monologue About Food“ autorė

Kalėdinis sūrio pyragas

1h 30min • Vidutinis