Lipnus „Beždžionių“ pyragas (Monkey Bread)

  • Gaminimas 10h 15min
  • Sudėtingas
Lipnus „Beždžionių“ pyragas (Monkey Bread)

Ingredientai

Ingredientai:

  • sausos mielės
     11 g
  • šiltas vanduo
     60 ml
  • pienas
     300 ml
  • sviestas
     80 g
  • kiaušiniai
     2 vnt.
  • cukrus
     50 g
  • druska
     1 šaukštelis (-iai)
  • miltai
     750 g
  • aliejus (indui ir tešlai patepti)
      šlakelis (-iai)

Ingredientai pertepimui:

  • sviestas
     170 g
  • cukrus
     250 g
  • cinamonas
     1 šaukštas (-ai)
  • rudasis cukrus
     50 g
  • vanilinis cukrus su natūralia vanile
     1 šaukštelis (-iai)

Ingredientai vaniliniam glaistui:

  • cukraus milteliai
     120 g
  • vanilinis cukrus su natūralia vanile
     1 šaukštas (-ai)
  • grietinėlė
     45 ml

Gaminimo eiga

Pravartu žinoti

Šis receptas yra skirtas 12 porcijoms. Porcijų kiekio keitimas automatiškai pakeičia ir reikiamų ingredientų kiekį. Kai kuriais atvejais tai gali turėti įtakos kepimo/virimo trukmei.

Paruoškite tešlą. Į didelį dubenį įpilkite šilto vandens, ištirpinkite mieles, išmaišykite ir palikite 2 min. Tuomet supilkite pieną, ištirpintą sviestą, kiaušinius, cukrų, druską ir 450 g miltų. Gerai išplakite elektriniu plakikliu. Suberkite likusius miltus, kad tešla sutvirtėtų.

Maišytuve minkykite tešlą ~ 5 min., kol taps elastinga. Dubenį ištepkite aliejumi ir įdėkite tešlą. Tešlos paviršių irgi patepkite aliejumi, sandariai uždarykite ir palikite šaldytuve 8 val. arba per naktį.

Pagaminkite pertepimą. Ištirpinkite 110 g sviesto. Į kitą dubenėlį suberkite cukrų su cinamonu ir išmaišykite. Apvalią pyragų (ar keksų) kepimo formą su iškiliu centru ištepkite sviestu. Ištraukite tešlą iš šaldytuvo ir formuokite 40–45 nedidelius rutuliukus (~ 3 cm skersmens).

Kiekvieną rutuliuką pamirkykite išlydytame svieste, išvoliokite cukruje su cinamonu ir dėkite į kepimo indą. Užpildę visą formą tešlos rutuliukais, palikite ~ 45 min. kambario temperatūroje, kad rutuliukai labiau išsipūstų.

Ištirpinkite pertepimui skirtą sviestą ir išmaišykite su ruduoju ir vaniliniu cukrumi. Gautą mišinį tolygiai supilkite ant tešlos rutuliukų ir kepkite 180 0C orkaitėje 40–50 min., kol paruduos viršus. Leiskite atvėsti ~ 8 min. ir atsargiai išimkite iš kepimo formos.

Pagaminkite vanilinį glaistą. Tiesiog sumaišykite visus glaisto ingredientus ir gražiai užpilkite ant pyrago. Prieš patiekdami pyragą galite supjaustyti, bet smagiau jį laužyti rankomis.

Panašūs receptai

Ieva Mateikienė
Tinklaraščio „Monologue About Food“ autorė

Kalėdinis sūrio pyragas

1h 30min • Vidutinis