Europinės lydekos sriuba su baravykais

  • Gaminimas 1h 30min
  • Vidutinis
Europinės lydekos sriuba su baravykais

Ingredientai

Ingredientai:

  • Lydeka (išdorojus žuvį filė bus skirta sriubai virti, o galva, nugarkaulis, pelekai - sultiniui)
     3 kg

Ingredientai sultiniui:

  • Lydekos galva, nugarkaulis, pelekai
     1 vnt.
  • Rapsų aliejus
     1 šlakelis (-iai)
  • Druska
      pagal skonį
  • Svogūnas
     1 vnt.
  • Džiovinti čiobreliai
     1 šaukštas (-ai)
  • Juodųjų pipirų žirneliai
     1 šaukštelis (-iai)
  • Saliero šaknis
     1 gabalėlis (-iai)
  • Smulkinti džiovinti baravykai
     2 sauja (-os)

Ingredientai sriubai:

  • Saliero šaknis
     100 g
  • Poras (reikia tik baltos dalies)
     1 vnt.
  • Svogūnas Shallot
     2 vnt.
  • Vidutinio dydžio bulvės
     5 vnt.
  • Lydekos filė
     1 vnt.
  • Salierų lapai
      pagal skonį
  • Česnakų laiškai
      pagal skonį

Gaminimo eiga

Pravartu žinoti

Šis receptas yra skirtas 6 porcijoms. Porcijų kiekio keitimas automatiškai pakeičia ir reikiamų ingredientų kiekį. Kai kuriais atvejais tai gali turėti įtakos kepimo/virimo trukmei.

Grybus užpilkite vandeniu, kad apsemtų, ir mirkykite apie 1–2 valandas.

Tuo tarpu išdorokite lydeką. Žuvį nuskuskite, išimkite žarnas, žiaunas ir akis. Lydeką kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite. Išpjaukite lydekos filė – ją naudosite sriubai virti. O pradžioje iš lydekos galvos, nugarkaulio ir pelekų išvirkite sultinį.

Ruošdami sultinį, lydekos galvą, nugarkaulį ir pelekus dėkite į didelį, aukštą puodą ir užpilkite maždaug 2 litrais šalto vandens. Užvirkite. Tada nugriebkite užverdant susidariusias putas ir į vandenį prie žuvies sudėkite supjaustytas daržoves bei išmirkytus grybus kartu su skysčiu, kuriame jie buvo mirkomi. Virkite apie 40 minučių ant labai silpnos kaitros, tada įberkite prieskonių. Pavirkite dar apie 10 minučių. Perkoškite.

Galiausiai virkite sriubą. Daržoves supjaustykite kubeliais. Keptuvėje su šlakeliu aliejaus pakepinkite svogūnus. Tada užvirkite perkoštą sultinį, sudėkite bulves ir visas likusias kruopščiai supjaustytas daržoves bei pakepintus svogūnus. Kai sriuba užvirs, virkite dar apie 8 minutes, kol bulvės suminkštės. Tada sudėkite žuvį ir virkite dar apie 10 minučių. Įberkite druskos ir pipirų, raudonėlių pagal skonį. Išjunkite kaitrą, uždenkite sriubą ir leiskite jai pastovėti 5 minutes. Patiekdami pabarstykite kapotais žalumynais: salierų lapais ir česnakų laiškais.

Panašūs receptai

Ieva Mateikienė
Tinklaraščio „Monologue About Food“ autorė